Nu frågar EU dig om sommartid – ställa om klockan eller inte?

Frågan om sommartid påverkar inte EU:s tre tidszoner, utan det handlar om direktivet som bestämmer hur klockorna ställs om två gånger per år. Bild: Mostphotos

EU har inlett ett så kallat samråd om sommartid, med ett frågeformulär som är öppet för medborgarna fram till den 16 augusti.

EU:s sommartidsregler fastställs i ett direktiv, som under de senaste åren varit omdebatterat. Enligt det ska länderna ställa om klockorna till sommartid den sista söndagen i mars, och tillbaka till normaltid sista söndagen i oktober.

Oberoende av sommartidsreglerna finns det dessutom tre olika tidszoner i EU, men de påverkas inte.

I våras antog parlamentet en resolution där man uppmanade kommissionen att utvärdera sommar- och vintertid, och den utvärderingen når nu medborgarna.

EU har öppnat ett så kallat samråd om sommartid. Det betyder att vem som helst – medlemsländer, allmänheten eller intressenter som påverkas av systemet, kan fylla i ett frågeformulär på nätet.

Formuläret kan fyllas i på alla officiella EU-språk. Uppropet på svenska med länk till formuläret hittas här.

Bidragen är offentliga ifall man inte väljer att man vill vara anonym. Det kan man kruxa för i formuläret. Formuläret är öppet till den 16 augusti 2018.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46