Nu frågar EU dig om sommartid – ställa om klockan eller inte?

Frågan om sommartid påverkar inte EU:s tre tidszoner, utan det handlar om direktivet som bestämmer hur klockorna ställs om två gånger per år.Bild: Mostphotos

EU har inlett ett så kallat samråd om sommartid, med ett frågeformulär som är öppet för medborgarna fram till den 16 augusti.

EU:s sommartidsregler fastställs i ett direktiv, som under de senaste åren varit omdebatterat. Enligt det ska länderna ställa om klockorna till sommartid den sista söndagen i mars, och tillbaka till normaltid sista söndagen i oktober.

Oberoende av sommartidsreglerna finns det dessutom tre olika tidszoner i EU, men de påverkas inte.

I våras antog parlamentet en resolution där man uppmanade kommissionen att utvärdera sommar- och vintertid, och den utvärderingen når nu medborgarna.

EU har öppnat ett så kallat samråd om sommartid. Det betyder att vem som helst – medlemsländer, allmänheten eller intressenter som påverkas av systemet, kan fylla i ett frågeformulär på nätet.

Formuläret kan fyllas i på alla officiella EU-språk. Uppropet på svenska med länk till formuläret hittas här.

Bidragen är offentliga ifall man inte väljer att man vill vara anonym. Det kan man kruxa för i formuläret. Formuläret är öppet till den 16 augusti 2018.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22