Nu får stjärnorna mörka sin ålder

Den amerikanska skådespelaren Emma Stone poserade på röda mattan inför visningen av La La Land på öppningsceremonin vid filmfestivalen i Venedig i slutet av augusti. Bild: Tiziana Fabi

Det är inte alltid lätt att åldras i skådespelarbranschen. Men nu har skådisar som av olika skäl vill dölja sin ålder vunnit en delseger, skriver Variety.

Kaliforniens guvernör Jerry Brown har undertecknat en lag som säger att databaser fokuserade på underhållning – som exempelvis den välkända filmsajten imdb.com – måste ta bort uppgifter om skådespelarnas ålder, om personen själv kräver det. Syftet ska vara att förhindra åldersdiskriminering inom underhållningsindustrin, eftersom branschen ofta använder sajter som imdb.com för rollsättning.

"Åldersdiskriminering är ett stort problem i vår bransch och måste motverkas" säger Gabrielle Carteris, ordförande för skådespelarfacket Screen Actors Guild som lobbat för förslaget, i ett uttalande.

Motståndare till lagen hävdar att den utgör en begränsning i yttrandefriheten.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning