Nu får fångarna betalkort – men tvingas be om det varje gång

Betalkortet ska göra det lättare för fångarna att anpassa sig till samhället efter frigivning. Bild: Mostphotos

Brottspåföljdsmyndigheten meddelar att alla fångar i slutna fängelser får Master Card-baserade prepaid-betalkort denna månad.

Fångens betalkort kan användas för inköp i fängelsets kantin. Betalkortet kan även användas utanför fängelset på alla platser där det är möjligt att betala med ett chipförsett betalkort. Fångarna får ta kortet med sig på permission.

Målet med införandet av betalkortet är att man som en del av fångarnas rehabilitering redan under fängelsetiden ska börja öva på kortbetalning, skriver Brottspåföljdsmyndigheten i ett pressmeddelande. När fången blir frigiven överförs de pengar som finns på kortet till ett bankkonto som fången uppger, eller så kan fången använda kortet till slutet av följande månad. Därefter stängs kortet.

Betalkortet är inte ett egentligt bankkonto, och ingen ränta betalas på pengarna som finns på kortet.

Brottspåföljdsmyndigheten betalar alla förmåner som fången får på kortet. Anhöriga och andra myndigheter kan också göra inbetalningar.

Enligt fängelselagen och häktningslagen får fångar i slutna fängelser inte inneha betalningsmedel och därför innehar personalen betalkortet tills vidare i slutna fängelser, tills ändringarna i lagstiftningen träder i kraft. Fången får kortet när han eller hon behöver det för betalning eller åker på permission.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning