Nu får den torra marken ge vika – regn väntas hela veckan

Ett par i engångsregnrockar på Salutorget i Helsingfors. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Regn, regn och regn finns att vänta i väderprognosen för de kommande dagarna.

Södra och mellersta Finland har nåtts av ett lågtryck i från väst som för med sig rikliga regnskurar. Under söndagen varnades det för våldsamt åskväder i hela sydvästra Finland.

Lågtrycket rör sig för tillfället norrut, men tempot är lågt och det resulterar i att de kommande dagarna ser ut att bli regniga i hela landet.

– Den första lite klarare dagen ser nu ut att bli först på fredag. Men länge håller det inte i sig eftersom ett nytt lågtryck sedan närmar sig, säger Meteorologiska institutets meteorolog Iiris Viljamaa.

Varning för skogsbrand försvinner

Regnet tar ändå inte med sig endast blöta strumpor och kalla tår.

– Dag för dag minskar nu områdena där varning för skogsbrand råder, säger Viljamaa.

Foto: Adobe Stock Photo/Andrei Kuzniatsou/SPT Bild: Adobe Stock Photo/Andrei Kuzniatsou/SPT

Nu råder varning för skogsbrand i så gott som hela landet, bortsett från Österbotten och de allra östligaste och nordligaste delarna av landet.

Mot slutet av den kommande veckan ser situationen helt annan ut. Redan på torsdag förutspår Meteorologiska institutet att regnet lett till att varning för skogsbrand då längre endast råder i landskapen Kymmenedalen, Södra Karelen, Södra Savolax och Päijänne-Tavastland.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning