Matts Lindqvist i Köpenhamn förvånad över coronavirusets grepp om finländarna

Matts Lindqvist förundras över att coronaviruset fortsättningsvis håller det finska samhället i ett stadigt grepp. Bild: Privat

Vid midnatt togs de sista restriktionerna bort i Danmark, där coronaviruset inte längre räknas som en samhällskritisk sjukdom. Men i praktiken lämnade danskarna pandemin bakom sig redan i somras, säger finlandssvenskar i Köpenhamn.

Från och med slutet av augusti räknas coronaviruset inte längre som en samhällskritisk sjukdom i Danmark. Det här har inneburit att hälsoministern inte längre har samma rätt att upprätthålla restriktioner, och att de sista begränsningarna avvecklats.

Natten till fredagen slopades de sista reglerna, vilket betyder bland annat att nattklubbar inte längre behöver be sina gäster att visa coronapass vid entrén och att maxtaket på 500 personer vid folksamlingar tas bort.

Utomlands får återgången till det normala stor uppmärksamhet. Men hur märks den på plats? Inte särskilt mycket, säger de finlandssvenskar som HBL har pratat med – danskarna har levt så gott som normalt hela sommaren.

Från noll till hundra

På stan ser det likadant ut på fredagen som dagen innan, berättar Köpenhamnsbon Matts Lindqvist, kommunikationsrådgivare på Nordiska ministerrådet och Nordiska rådet samt tidigare HBL-journalist.

Han är inte direkt berörd i vardagen av de restriktioner som nu slopas.

- Ända sedan början av sommaren har jag kunnat besöka till exempel restauranger eller barer. De sista restriktionerna gäller ju främst nattklubbar, och den tiden är onekligen över för min del.

Då virusspridningen var som värst i Köpenhamn var nedstängningen avsevärt hårdare än i Finland. Men när restriktionerna började luckras upp gick det snabbt:

– Det var som en spökstad under vintern, men när samhället väl öppnade gick det från noll till hundra. En stor faktor är gratistestningen och coronapasset, som fungerade otroligt bra.

Lindqvist stötte nyligen på två finländare som förvånades av hur fritt livet var jämfört med i Finland. Munskydden kastades i samband med fotbolls-EM i juni och i augusti avskaffades också kravet på munskydd i kollektivtrafiken.

– Det är en helt annan stämning här än i Finland, där man skriver mycket mer om pandemin. Den håller uppenbarligen fortfarande det finska samhället i ett stadigt grepp vilket har förundrat mig storligen, säger Lindqvist.

Elin Nyberg upplever att folk är mer uppsluppna än normalt – fjolårsvintern var tung. Bild: Privat

"Jättehärligt"

Ekenästjejen Elin Nyberg flyttade till Köpenhamn för att studera medicin i januari, då det danska coronaläget var som dystrast. Sedan dess har hon fått följa hur samhället sakta återgått till det normala.

När HBL når henne står hon i kö till campusets återkommande fredagsbar, en verksamhet som sattes på paus under det förra läsåret.

– Det är jättehärligt att få uppleva studielivet på riktigt. När jag kom hit i vintras var ju verkligen allt stängt, det kändes inte riktigt som att man studerade, berättar Nyberg som är inne på höstens andra studievecka.

Nyberg flyttade till Köpenhamn tillsammans med en kompis, men hon åkte hem för att börja studera i Helsingfors i stället i somras.

– Jag har pratat med henne om hur studielivet är där. Det får ju en att inse rätt konkret hur stor skillnaden är.

I Köpenhamn ser hon sällan munskydd längre, och hon upplever inte att pandemin är något folk funderar över.

Danmark har en av världens högsta vaccinationstäckningar. Drygt 83 procent av alla danskar har fått bägge doser.

Är det mer uppsluppet än före pandemin, tror du?

– Jo, det känns som att folk är väldigt entusiastiska. Alla vill ut, det är ett väldigt tryck på stan.

Nattklubbar i Danmark behöver inte längre begära coronapass vid dörren. Bild från Nørregade i Köpenhamn tidigare i september. Bild: Olafur Steinar Gestsson/AP-TT

Nöjd med politikerna

För Köpenhamnsbon Eva Koskinen spelar de sista restriktionerna inte någon stor roll. Förändringen mot det normala började för hennes del i juni, då hennes åttaåriga dotter fick gå i skolan och åka på skolutflykter som normalt.

Det handlar inte om något "nytt normalt" – stämningen är lika normal som innan pandemin, upplever Koskinen. Hon är nöjd med hur den danska regeringen har skött situationen.

– De är väldigt flexibla, och det är snabba ryck. När man har fattat ett beslut så träder det i kraft nästan över en natt.

Vad tror du det beror på att det har gått så mycket snabbare att återgå till det normala i Danmark än i Finland?

– Till stor del handlar det säkert om politikernas agerande. Och att näringslivet pressat på hårdare om att samhället måste komma igång och att det ska finnas balans i restriktionerna. Dessutom var folk nog väldigt trött på hela coronasituationen. Så länge restriktionerna var i kraft var folk verkligen förnuftiga och följde reglerna.

Ingen fri inresa

Då det gäller de yttre gränserna finns ändå vissa restriktioner för inresa ännu kvar. Dessutom kan smittspårning och besöksrestriktioner förekomma.

Dessutom varnar hälsominister Magnus Heinicke (S) för att slaget inte är över. Regeringen tvekar inte att agera snabbt om pandemin i framtiden visar sig hota viktiga funktioner i samhället, säger han.

"Regeringen har lovat att inte hålla kvar på åtgärderna längre än det var nödvändigt och där är vi nu. Men även om det ser bra ut nu är vi inte ute ur epidemin ännu", förklarade Heunicke när beskedet kom.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning