Nu får brandbekämparna i Kalajoki hjälp av Stora Ensos högeffektiva vattenpump

Petri Lehkonen, chef för räddningskompaniet, och lägeschefen Matti Lehtinen leder brandbekämpningen på lördagen. Bild: Aki Paavola/Lehtikuva

Skogsbranden i Kalajoki i Norra Österbotten är inne på sin sjunde dag. Läget är stabilt just nu och en stor pump är på väg från Södra Karelen. Men faran är inte över, säger räddningsledaren.

Räddningsledaren Jarmo Haapanen vid Jokilaakso räddningsverk ber om ursäkt för att han använder redan slitna ord då han på söndagseftermiddagen beskriver läget med skogsbranden i Kalajoki.

–  Läget är i princip stabilt. Risken för att branden ska sprida sig har minskat. Men det är inte uteslutet att den börjar sprida sig igen.

Haapanen säger att eldar fortfarande blossar upp här och där inne på det 295 hektar stora området. Oron för vad som kan hända de kommande dagarna finns kvar.

–  Det är viktigt att vi har tillräckligt med resurser. Det har vi nu, och åtminstone under den kommande veckan kommer vi att ha hjälp från räddningsverk runtom i landet.

Tarja Roininen och Anne Mustonen är medlemmar i varsin halvordinarie brandkår i Norra Österbotten. De förser brandbekämparna med mat och dryck. Bild: Aki Paavola/Lehtikuva

Pump på väg

Dessutom är ett nytt vapen mot branden på väg från Södra Karelen: en mycket effektiv vattenpump ägd av skogsindustrikoncernen Stora Enso.

Slanglinjerna som pumpen ska kopplas till är redan utlagda i terrängen, säger Haapanen.

Hur är det med eventuell hjälp från Sverige?

–  Inrikesministeriet har tacksamt förberett en begäran. Som någon träffande uttryckte det står vi redan i tamburen redo att begära hjälp om det behövs. Då kan de svenska planen vara här med några timmars varsel, säger Haapanen.

De frivilliga brandkåristerna Jesper Allen från Marudd FBK och Henri Kiuru från Degerö FBK har kommit från Helsingfors till Kalajoki för att hjälpa till med brandbekämpningen. Bild: Aki Paavola/Lehtikuva

Vädret en nyckelfaktor

Vädret är en viktig faktor för utvecklingen de närmaste dagarna.

Räddningsledare Haapanen sammanfattar väderläget på söndagseftermiddagen så här:

–  Det kan komma åskskurar i dag, men det återstår att se. Prognosen för måndagen är att det kanske kommer svagt regn, men det är osäkert om regnet träffar oss.

–  Tisdag och onsdag lär bli regnfria. Vindarna ska vara måttliga, men det kan komma vindbyar på upp till 14 meter i sekunden. Det är vindarna som är så besvärliga, konstaterar Haapanen med en mild svordom som han ber att inte ska publiceras.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning