Nu får 75–79-åringarna vaccineras i Helsingfors

Nu har vaccinationsturen kommit till personer under 80 i Helsingfors. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Turen har kommit till de helsingforsare som är mellan 75 och 79 år att få sin spruta mot coronaviruset. Även deras närståendevårdare får vaccineras.

Om du bor i Helsingfors och är född åren 1942-1946 har du rätt att få ett coronavaccin. Också närståendevårdare som har ett beslut om närståendevård får en spruta. Alla i den här åldersgruppen kommer att få ett brev hem med posten med närmare information.

Vaccinationerna sker på Busholmen, i Mässcentrum, Malm och Kvarnbäcken. Sprutorna med vaccin ges så fort som myndigheterna får tag på fler doser.

Man kan boka en tid på nätet på den här adressen eller ringa till tidsbokningen på 09-310 46300 mellan klockan 08 och 18. Man kan boka en vaccination med start från i morgon torsdag. Närståendevårdarna kan bara boka tid på telefon.

"Vi önskar att så många som möjligt bokar tid på nätet. Vi har försökt göra bokningen på webben så lätt att använda som möjligt. Du får en tid snabbare den vägen, säger Leena Turpeinen, direktör för Helsingfors stads hälsovårds- och missbrukartjänster, i ett pressmeddelande.

Enligt henne har vaccineringarna löpt enligt planerna.

"Vi hade kunnat vaccinera klart fler, om vi bara hade tillgång till mer vaccin", säger hon.

Samtidigt fortsätter staden att vaccinera de som är 80 år eller äldre. Den som är i den åldern kan fortsättningsvis boka en tid.

"Vi ringer upp alla 80 åringar och de som är äldre än det om de inte bokat någon tid."

I nuläget har 65 procent av 80-85-åringarna fått sin första dos. Motsvarande andel för de som är 85 eller äldre är 88 procent.

Helsingfors har också en mobil vaccingrupp som åker runt och ger sprutor. Det här gäller personer med funktionsvariation och psykvårds- eller rehabiliteringspatienter på dygnetrunt-boenden. Även äldre patienter på sjukhus vaccineras av den här gruppen.

Pfizers doser krävande

Klienterna inom hemvården får information om när de kan vaccinera sig av personalen. Också dessa klienter måste ta sig till en av stadens vaccinationsplatser för att få sina doser. Det förutsatt att deras rörelseförmåga tillåter det. De som har svårt att röra sig kan vaccineras i hemmet, men det är något man måste komma överens om med hemvården.

De äldre stadsborna får två doser av Pfizers vaccin med 12 veckors mellanrum. Vid den första vaccineringen får seniorerna en tid då de kan dyka upp för att få sin andra dos.

"Förvaringen, hållbarheten, tillverkningen och transporten av Pfizers vaccin förknippas med så många begränsningar att det inte är möjligt att erbjuda det i hemmet på ett lika smidigt sätt som influensavaccinen" säger Laura Pikkarainen som är chefsläkare vid staden i pressmeddelandet.

Det är bara personer under 70 som får AstraZenecas vaccin, vilket beror på att myndigheterna avråder äldre medborgare från att ta det.

För tillfället får stadsbor i åldern mellan 55 och 69 det här vaccinet. Dessa bär på en sjukdom och löper därför speciellt stor risk för att få coronaviruset. Även personal inom stadens social- och hälsovård får AstraZeneca.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning