Nu duggar klimatförslagen tätt

Finansminister Petteri Orpo (saml) har många förslag om hur uppvärmningen kunde stoppas med beskattning etc. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Den nyaste rapporten från FN:s klimatpanel har fått stor uppmärksamhet. Bra så.

Den första IPCC-rapporten om skillnaden för världen, människorna, djuren och naturen mellan en uppvärmning på 1,5 grader och 2 grader har väckt mycket debatt och fått stor uppmärksamhet. Det är viktigt. En del av arbetet för att stoppa klimatförändringen handlar om att öka medvetenheten om vad uppvärmningen för med sig.

Det väcker ändå lite förvåning när finansminister Petteri Orpo (Saml) sitter i A-studion i tv och berättar om allt han tycker att borde göras för att hejda klimatförändringen. Orpo tycker att det måste fattas modigare skattebeslut som bestraffar utsläpp och belönar klimatsmarta lösningar, till exempel bilar med mindre utsläpp. Finansministern tycker att beskattningen ska vara uppbyggd så att det är konsumtionen som beskattas.

Det låter bra. Men frågan inställer sig varför Petteri Orpo inte har sett till att den sittande regeringen fattar de här besluten. En minister stoppar inte uppvärmningen, men vi har inte fått några rapporter om att regeringen är oense om finansministerns radikala klimatförslag. I samma tv-debatt föreslog tidningen Vihreä lankas chefredaktör Riikka Suominen att regeringen ska ändra på sitt budgetförslag för nästa år. Det har ju ännu inte godkänts av riksdagen, utan behandlingen pågår. Suominen har rätt. Det finns ingen anledning att skjuta upp alla beslut till efter riksdagsvalet och nästa regering.

Susanna Ginman Chef för opinionsavdelningen

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning