Nu börjar trepartsarbetet med att få fler på jobb

Arbetsminister Timo Harakka (SDP). Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Sju arbetsgrupper ska komma med förslag för hur sysselsättningen ska höjas. Arbetslöshetspenningen och invandring är ett par av gruppernas rubriker.

Regeringens ministergrupp för sysselsättningen sammanträdde för första gången på fredag och slog fast i vilken konstellation trepartsarbetet ska fortsätta.

Regeringen har som mål att höja sysselsättningsgraden till 75 procent. Trenden i juni var 72,5 procent.

Det tillsätts nu sju arbetsgrupper: En som ska förhandla om arbetslöshetsförmånerna och lönesubventionerna, en som ansvarar som arbetsförmedlingen och sysselsättningstjänster ska förbättras, en grupp som ska främja arbetsförmågan bland dem med nedsatt arbetsförmåga, en grupp för matchning och kompetens, en grupp för arbetskraftsinvandring och integration, en för arbetslagstiftningen och en grupp som ska dryfta lokala avtal.

I alla grupper sitter också arbetsmarknadsparter och Finland företagare.

En del svåra tvistefrågor är på bordet. Finlands näringsliv EK har tidigare lagt fram att den inkomstrelaterade arbetslöshetspengen borde trappas ner och förkortas. Finlands företagare har å sin sida krävt friare lokala avtal också för icke-organiserade företag.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning