Nu börjar slutet för Game of Thrones

Kan Jon Snow bli den som hamnar på järntronen till sist? Bild: TT/AP/HBO/Helen Sloan

Nu är det nära. Om mindre än ett dygn släpps det första avsnittet av sista säsongen i vad som kommit att bli en av vår tids absolut största fenomen på tv – Game of Thrones.

Internet svämmar över av omröstningar om vem man vill se sittandes i järntronen när kriget om Westeros är över, bettingsajter erbjuder spel på detsamma (Bran Stark är deras lågoddsare) och experter tävlar i att ha den mest vattentäta teorin om hur allt kommer att sluta.

Det råder utan tvivel Game of Thrones-feber inför den åttonde och sista säsongen av vad som kommer att gå till historien som en av de mest populära tv-serierna någonsin.

Antalet tittare har sedan premiäravsnittet blev tillgängligt den 17 april 2011 vuxit konstant världen över, och få andra serier har lyckats göra ett så stort avtryck i den samtida populärkulturen.

Järntronen från tv-serien har åkt på världsturné och köerna för att sitta i den har ringlat sig långa. Poddar har ploppat upp under åren där paneler diskuterat varje enskilt avsnitt i detalj. Böcker om Westeros, den fiktiva värld som serien utspelar sig i, har släppts, och så vidare.

Järntronen i Sverige

För att mata på hajpen inför den sista säsongen placerade HBO ut replikor av järntronen på okända platser i världen, och gav ledtrådar i sociala medier om var de fanns. En hittades i Kirunafjällen av svenska Josefine Vallenå som åkt bil i åtta timmar från Umeå för att delta i "jakten".

– Det var väldigt värt det, det var ett väldigt fint område och kul att uppleva det också, sade hon till NSD.

Men vad ligger egentligen bakom den enorma succén? Enligt skaparna själva handlar det om att de gjort en ny tolkning av en etablerad genre.

– Vi tänkte att fantasy är den mest framgångsrika genren i världen, där stora produktioner de senaste årtiondena som Sagen om ringen och Harry Potter riktat sig till en yngre publik. George R R Martins böcker är vuxnare, inte bara när det handlar om sex och våld, utan också i att det inte är så simpelt som konflikten mellan ond och god, har skaparen David Benioff sagt i en intervju med Variety.

Ett av seriens signum, vilket kanske varit bidragande till att fansen suttit klistrade i åtta år, är dess förmåga att utan förvarning ta död på karaktärer. Sällan har så många med så stora roller skoningslöst och oväntat försvunnit, ofta via en eller två knivar i ryggen, bildligt och bokstavligt talat. Det finns till och med forskning på området, sammanställt i rapporten "Death is certain, the time is not: Mortality and survival in Game of Thrones", gjord av två studenter vid ett universitet i Australien.

"Började gråta i slutet"

Sedan den sjätte säsongen har serien inte längre haft böckerna att utgå ifrån. Fram tills dess kunde de mest inbitna fansen, de som läst böckerna, stoltsera med kunskap om oväntade vändingar före alla andra. Men hur det hela slutar vet just nu ingen annan än de som jobbat med serien.

– Jag blev chockad och överraskad över vissa händelser, och sen började jag gråta, sade Kit Harington, som spelar Jon Snow, nyligen om slutet i Stephen Colberts The Late Show.

Den som våndas över att Game of Thrones nu närmar sig slutet – sista avsnittet visas 19 maj – kan glädjas åt att det sedan en tid står klart att det kommer att göras en så kallad prequel-serie, som utspelar sin långt före händelserna i Sagan om is och eld. Premiärdatumet är dock oklart, men det ryktas om 2020.

Första avsnittet av Game of Thrones åttonde säsong släpps på HBO Nordic den 15 april, för att sedan fortsätta veckovis om totalt sex avsnitt.

Tv-serien bygger på George RR Martins romanserie "Sagan om is och eld" (som sålts i över 70 miljoner exemplar på 47 språk) och hade premiär i april 2011. Serien innehar rekordet i flest vunna Emmys (46 stycken) och är en av de dyraste tv-serierna någonsin, med en budget på cirka 100 miljoner kronor per avsnitt. Sista säsongen, den åttonde, har premiär i Sverige den 15 april och består av sex avsnitt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning