Nu börjar kampen om gruppsegern

Roni Hirvonen och Finland tar sig an Slovakien i kväll klockan 21.00 finsk tid. Bild: Pasi Mennander/Ishockeyförbundet

Slovakien i kväll, Kanada på nyårsafton. På spel står inget mindre än förstaplatsen i grupp A och det bästa möjliga utgångsläget till JVM-slutspelet – åtminstone på pappret.

Finlands U20-landslag har ett utmärkt utgångsläge inför den andra halvan av sitt gruppspel i junior-VM. Två segrar och inga poängtapp betyder att juniorlejonen i högsta grad är med i kampen om gruppsegern. Det finns tre kandidater som slåss om förstaplatsen i grupp A: Finland, Slovakien och Kanada.

I kväll finsk tid ställs Finland mot slovakerna som ligger sämst till i gruppsegerkampen på grund av förlängningsförlusten mot Tyskland. Finland är favorit och hoppas kunna fortsätta sin segersvit.

– Nu tänker vi bara på matchen mot Slovakien. Vi siktar på att fortsätta utveckla vårt samspel. Vi har skapat bra med chanser men då vi sätter in puckarna så blir det ännu roligare, säger anfallaren Roni Hirvonen i en videointervju på Ishockeyförbundets hemsida.

Finland och Slovakien har mötts i gruppspelet i JVM tre år i följd. Resultatraden är smickrande: 8–1, 5–1 och 5–2 till Finland. Senast Finland förlorat mot Slovakien var i JVM 2015 då Slovakien tog sin senaste medalj, ett brons.

Om allt går enligt planen avgörs alltså gruppsegern på nyårsafton då Finland utmanar hemmanationen, regerande världsmästaren Kanada.

– Kanada har visat att de helt klart kan göra mål. När vi möter dem så är det bara att se till att de inte lyckas med det, säger Hirvonen.

Juniorkronornas svit står på spel igen

Kommande natt blir det ett toppmöte i grupp B då obesegrade Sverige ställs mot Ryssland. På spel står också Sveriges mäktiga gruppspelssvit på 54 raka vunna matcher.

Natten till i går höll juniorkronorna sitt mål rent då laget tog en enkel 4–0-seger över Österrike.

Sverige har senast förlorat en gruppspelsmatch i JVM på nyårsafton 2006. Om Sverige slår Ryssland blir det USA:s tur att försöka sätta stopp på den svenska sviten i gruppspelets sista match – exakt 14 år efter förlängningssegern i Leksand.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning