Nu börjar biblioteken ta betalt för böcker som ingen orkar hämta

Så här såg det ut i fjol när Olivia Sinbel lånade fantasy och japansk manga på Berghälls bibliotek. Bilden är tagen före rekommendationen att använda munskydd på biblioteken. Bild: Cata Portin/HBL-arkiv

Det har varit gratis att strunta i reserverade böcker på biblioteken. Men snart blir det ändring på den fronten i huvudstadsregionen.

En euro. Så mycket måste du från och med nästa vecka börja betala för din lättja eller glömska. Det har blivit allt vanligare att man reserverar en bok, dvd, ett bräd- eller konsolspel eller noter men aldrig hämtar dem på biblioteket.

Bara under onsdagen fanns drygt fyra flyttlådor med ohämtat material på Berghälls bibliotek. Det motsvarar 120 böcker eller andra verk. Varje dag skickar biblioteket ut 2-4 lådor med böcker och annat som ingen hämtat.

Erna Marttila, bibliotekschef på Berghälls bibliotek, tror att avgiften leder till något bra.

– Det är beklagligt att vi tvingas ta den i bruk, men i detta läge transporterar vi det beställda materialet mellan biblioteken gratis.

Samtidigt går det åt både arbetstid till att packa ner och packa upp böckerna, och så kostar det att skicka lådor med material tvärs över huvudstadsregionen. Helsingfors hör till samma biblioteksområde som Esbo, Vanda och Grankulla.

– Ur ekologisk synvinkel är det inte bra att transportera material i onödan.

Om mängden böcker som ingen hämtar från reservationshyllorna minskar, har bibliotekspersonalen mer tid att betjäna kunderna. Då kan de både diskutera med lässugna besökare på plats och ge hjälp över nätet.

"Många andra har avgift"

Virva Nousiainen-Hiiri, chef för biblioteksnätverket i Helsingfors, berättar att den nya avgiften inte har något att göra med coronaepidemin.

– Vi har diskuterat den väldigt länge. Många andra kommuner i Finland har en avgift.

Hon kallar avgiften för en sporre som gör att folk verkligen dyker upp när de beställt något.

– Vi vill att så många som möjligt kan använda boken eller det andra materialet.

Många reservationer kommer när ett verk blir en bästsäljare.

– Vi försöker svara på efterfrågan med att skaffa fler exemplar. Men ganska många skaffar ett eget exemplar, men kommer inte ihåg att annullera reservationen. Då kommer ingen åt boken på en vecka.

Nätglada boende i Berghäll

Den njutbara upplevelsen i att komma till biblioteket och låta sig överraskas över den bok eller det seriealbum eller spel man plockar med sig hem har inte varit möjlig sedan sista veckan i november i fjol. Då skalade biblioteken ner verksamheten så att du bara kan hämta en reservation eller återlämna material.

Under torsdagen blev det dock klart att biblioteken öppnar på nytt den 1 juni med hälften så stor kundkapacitet som vanligt. Det innebär att man kommer att få använda biblioteket nästan som vanligt.

I mars i år struntade folk i att dyka upp i 14,4 procent av fallen för att låna en bok eller annat material de reserverat. Bild: Janne Saavalainen/Helsingfors stad

Marttila berättar att andelen reservationer gått upp under coronan, men kanske inte så mycket som man kunde tänka sig. I februari i fjol, före restriktionerna, gjordes 13 115 reservationer i Berghälls bibliotek. I mars i år var motsvarande antal 15 572.

– En orsak kan vara att folk trott att biblioteken är stängda, trots att vi aktivt gett information om att de inte är det.

De allra mest eftertraktade böckerna i Berghäll just nu är Saara Turunens Järjettömiä asioita, Eeva Kolus Korkeintaan vähän väsynyt och Delia Owens Suon villi laulu.

– Redan innan coronaepidemin såg vi att kunderna på Berghälls bibliotek började bete sig annorlunda. På samma sätt som i en nätbutik bläddrar man nu bland utbudet i biblioteket på nätet och beställer.

Förvisso dyker kunderna under normala förhållanden också upp fysiskt för att titta i bibliotekets hyllor, men just nätreservationerna är en trend.

– Efter Ode är Berghälls bibliotek det nästpopuläraste biblioteket i Helsingfors för reservationer.

Och det syns, för hyllorna där det reserverade materialet staplas tar upp en rätt stor del av utrymmet.

Hur kommer det sig att de boende i Berghäll är så ivriga med att reservera material?

– Det är en bra fråga. Av någon anledning känner våra kunder bäst till hur man reserverar på nätet, eller så är det naturligare för dem att göra så än för invånare i de södra och östra stadsdelarna. Här bor många unga vuxna. Säkert spelar det också in att biblioteket finns på en central plats som det är lätt att komma till. Området är tätt befolkat och det är lätt att svänga in hit på väg till jobbet eller skolan.

Här är de mest eftertraktade böckerna på svenska på biblioteken just nu

Tryckt skönlitteratur:

1. Heiman av Ann-Luise Bertell (309 reservationer)

2. Bechi av Koko Hubara (243 reservationer)

3. Överlevarna av Alex Schulman (177 reservationer)

Tryckt facklitteratur:

1. Sammetsdiktaturen av Anna-Lena Laurén (258 reservationer)

2. Från höst till höst av Merete Mazzarella (107 reservationer)

3. Borde hålla käft. En bok om Märta Tikkanen av Johanna Holmström (97 reservationer)

E-böcker utgivna i Sverige:

1. Kvinnor utan nåd av Camilla Läckberg

2. Spring eller dö av Maria Adolfsson

3. Nio liv av Emelie Schepp (ljudbok)

E-böcker utgivna i Finland:

1. Mumindalens alfabet av Annika Sandelin

2. Heiman av Ann-Luise Bertell

3. Sammetsdiktaturen av Anna-Lena Laurén (ljudbok)

Reservationssifforna kontrollerades onsdagen den 26 maj. De gäller alla bibliotek i Helsingfors, Esbo, Grankulla och Vanda.

Torsdag, 27 maj kl. 15.37: Artikeln har uppdaterats med information om när biblioteken slopar en del begränsningar.

Du kan reservera en bok eller något annat material till ditt närmaste bibliotek.

Du har sex vardagar på dig att hämta det.

Om din beställning kommer på en måndag betyder det att sista chansen att hämta den är följande måndag.

Från och med juni kostar det en euro om man inte hämtar sin beställning inom utsatt tid.

Om man gjort flera beställningar som inte hämtas kostar det en euro för varje verk.

Det går också att annullera reservationen före den sista avhämtningsdagen.

Ett annat alternativ är att frysa reservationen innan den fått statusen På väg.

Personer under 18 år, de som använder tjänsten Boken kommer, flexkunder och samfund som skolor eller daghem behöver inte betala avgiften.

När en reservation inte hämtas betyder det att materialet cirkulerar långsammare och att reservationsköerna blir längre.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning