Bokningen av tågbiljetter inför våren ökar – nattåg särskilt populära

Johanna Liukkonen, informatör vid VR, säger att tågbolaget drar in turer från och med den 11 januari på grund av begränsad efterfråga. Bild: SPT

Att coronavaccinationerna har kommit i gång kan ha haft effekt på försäljningen av tågbiljetter, säger informatören vid VR

Försäljningen av vårens tågbiljetter har ökat något jämfört med förra veckan. Det uppger Johanna Liukkonen, informatör vid VR, på onsdagen.

Liukkonen säger ändå att antalet sålda biljetter efter julsäsongen förväntas vara påfallande lågt i jämförelse med det normala.

"Sportlovet och påsksäsongen närmar sig och eventuellt har vetskapen om coronavirusvaccinet också bidragit till att folk har bokat lite fler resor den här veckan än förra. Nattåg verkar vara speciellt attraktivt nu under vintersäsongen", säger Liukkonen i ett e-postmeddelande.

Enligt Liukkonen är efterfrågan på tågresor svag i början av året och därför drar VR in tågturer från och med 11 januari.

"Vi följer dagligen och veckovis med utvecklingen av efterfrågan och när den förbättras kan vi snabbt sätta in turer till försäljning."

Liukkonen säger att en betydande återhämtning av tågtrafiken kommer ske först i slutet av våren och under sommaren då vaccinskyddet är mer utbrett bland befolkningen.

Läget under nyåret

Före nyårsafton och också under nyårsafton finns det fortfarande många lediga platser kvar till försäljning på tågen.

Liukkonen säger att det i allmänhet fanns mycket plats på tågen också under julen. Tågtrafiken var som intensivast till Lappland.

"Antalet resor under den här julen var ungefär hälften så många som förra julen. Situationen på nattågen var bättre, där kunde man se en minskning på endast 30 procent jämfört med förra året".

Liukkonen säger att VR har tagit i bruk över 120 säkerhetsåtgärder.

"Det är säkert att resa med tåg och inte en endaste smittkedja har spårats till tågen. Även om det är säkert att resa med tåg har coronaviruset minskat rörligheten överlag, vilket också återspeglas i antalet passagerare på VR:s tåg."

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning