Nu behövs hushållens hjälp: Dags att börja konsumera!

Under de närmsta åren kommer Finland att få se en lugn och sansad tillväxt, förutspår S-banken.Bild: Pixabay

Den ekonomiska tillväxten beror främst på hushållens konsumtion 2019–2020, skriver S-banken i sin ekonomiska prognos.

Ännu i mars förutspådde banken en tillväxt på 3,0 procent i år och 2,5 procent 2019. Enligt bankens nya prognos är framtidsutsikterna inte längre lika ljusa.

– Världen går inte under och någon lågkonjunktur finns inte i sikte. Tillväxten fortsätter i måttlig takt, säger S-bankens chefsekonom Timo Hirvonen i ett pressmeddelande.

I år förväntar sig banken att ekonomin ska växa med 2,3 procent. 2019 och 2020 växer ekonomin med 1,7 procent, skriver S-banken.

Hushållens konsumtion driver tillväxten under de kommande åren. Enligt banken stärker löneförhöjningar och bättre sysselsättning konsumtionen.

Bostadspriserna fortsätter också att stiga en aning. Bolåneräntorna stiger, men bara måttligt, skriver S-banken. Enligt prognosen kommer 12-månaders euribor att ligga mellan 0,2–0,3 procent i slutet av 2019 och mellan 0,6–0,8 procent i slutet av 2020.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22