Kemipriset för utvecklingen av litiumjonbatteriet – "av dramatisk betydelse för samhället"

Sara Snogerup Linse, Göran K. Hansson, ständig sekreterare för Vetenskapsakademien, Olof Ramström presenterar årets Nobelpristagare i kemi under en pressträff på Kungliga Vetenskapsakademien. Bild: Naina Helen Jama

Årets Nobelpris i kemi tilldelas John B Goodenough, M Stanley Whittingham och Akira Yoshino för utvecklingen av litiumjonbatterier.

När Stanley Whittingham började sin forskarbana trodde han aldrig att han skulle belönas på det här sättet. Han säger sig fortfarande vara i chock när TT når honom på telefon.

– Vi hade aldrig någon aning, det fick en betydligt större påverkan än vi någonsin kunnat ana.

"Stor potential"

Pristagarna tillkännagavs av Göran K Hansson, ständig sekreterare för Kungliga vetenskapsakademien, under en presskonferens i Stockholm.

– Jag tänkte väl att ni skulle gilla det, sade Hansson när leenden spreds bland de samlade journalisterna.

Vetenskapsakademien beskriver forskarnas insats som att de skapad en laddningsbar värld. Litiumjonbatterier har en hög energitäthet och kan därför göras mycket små, och ändå kraftfulla. Men litium är ett mycket reaktivt grundämne, exempelvis reagerar det lätt med vatten. Därför måste dess reaktivitet "tämjas", vilket var det pristagarna gjorde på 1970-talet, genom att skapa lager av titandisulfid.

– Det här är en mycket laddad historia med stor potential, säger professor Olof Ramström under presskonferensen.

Det är svårt att utveckla ett nytt, välfungerande batteri, vilket är precis vad pristagarna gjort, fortsätter han.

– Litium är ett lätt material, vilket är en klar fördel eftersom det då går att packa många atomer, vilket gör batteriet lätt.

Elbilar och solkraft

Litiumjonbatterier har möjliggjort elbilar med lång räckvidd och lagring av energi från förnybara energikällor, som sol- och vindkraft. De har också bidragit till ett trådlöst och fossilfritt samhälle, och är till största nytta för mänskligheten, enligt Kungliga vetenskapsakademien.

– Processen att utveckla batteriet var väldigt lång, säger en av pristagarna, japanen Akira Yoshino, på telefon under presskonferensen.

Dessutom kan batteriet vara en viktig hjälp i den pågående klimatförändringen, enligt Yoshino.

– Nyfikenhet är viktigt för forskare. Det har varit min främsta drivkraft.

John Goodenough, som i somras fyllde 97 år, blir den äldste Nobelpristagaren någonsin – ett år äldre än fysikpristagaren Arthur Ashkin var förra året.

Kemipriset har genom åren mottagits av 181 personer, varav 5 kvinnor. Den yngsta kemipristagaren var 35 år och den äldsta 85.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning