Nu avslöjar Margaret Atwood Gileads öde

I över tre decennier har Margaret Atwood svarat på frågor om Offred och Tjänarinnans berättelse. Nu kommer fortsättningen. Arkivbild. Bild: Jordan Strauss/TT-AP

I decennier har läsarna undrat över Offreds öde i den moderna klassikern Tjänarinnans berättelse. Över 35 år efter att dystopin gavs ut har Margaret Atwood skrivit uppföljaren – Gileads döttrar. Men nu är det tant Lydia som står i centrum.

Hemlighetsmakeriet kring Margaret Atwoods bok har varit enormt – den släpptes samtidigt över hela världen natten mot tisdagen den 10 september. Inför en samlad världspress på det brittiska nationalbiblioteket British Library i London berättar författaren äntligen om den.

Läsarna har ansatt henne med frågor om hur det ska gå för Offred, som kämpar för sina barns och sin egen frihet i det kristna fundamentalistiska Gilead, där kvinnor har mist sina grundläggande rättigheter. Ett av de vanligaste spörsmålen Atwood har fått genom åren är hur det totalitära samhället slutligen faller.

"Gileads döttrar är skriven som ett svar på den frågan", avslöjar hon i bokens tack.

Tant Lydia huvudroll

Intresset för berättelsen är på topp sedan Hulus tv-serie med Elisabeth Moss i huvudrollen har fått världen att återupptäcka dystopin. I uppföljaren utspelas handlingen 15 år efter Tjänarinnans berättelse, och tre kvinnor är berättare.

Originaltiteln är The testament – boken är en skildring av en kvinna som gör upp med sig själv. Det är Tant Lydia som står i centrum, samt två unga kvinnor som får betydande roller för Gileads öde.

Elisabeth Moss spelar Offred i tv-serien som bygger på Tjänarinnans berättelse Arkivbild. Bild: George Kraychyk/TT-AP-Hulu

Mångfacetterade personer

Gunilla Sondell som i över 30 år har arbetat med Atwoods böcker i Sverige känner igen de mångfacetterade personskildringarna, vilket är ett av författarens signum. Offred är besläktad med kvinnoporträtt i andra böcker, som både Alias Grace och Rövarbruden. Hon uppskattar att berättelsen återigen är i författarens händer.

– Tjänarinnans berättelse bygger på det dubbla och på svårigheten att komma åt Offred. Hon röjer väldigt lite av sitt inre. I tv-serien är hon väldigt aktiv, men många av Atwoods romanhjältinnor är i själva verket outgrundliga.

Ann Dowd spelar tant Lydia som i uppföljaren Gileads döttrar får en huvudroll. Arkivbild. Bild: George Kraychyk/TT-AP-Hulu

Född: 1939 i Ottawa.

Bor: Toronto.

Aktuell: Med uppföljaren till "Tjänarinnans berättelse": "Gileads döttrar", som släpptes samtidigt över hela världen natten mot tisdagen den 10 september. Ett fåtal exemplar gavs dock av misstag ut i förtid, då Amazon bröt mot det strikta embargot.

Bakgrund: Margaret Atwood växte upp i norra Ontario och debuterade som poet 1961. Hon fick sitt genombrott med "Den ätbara kvinnan", 1969. Sedan dess har hon publicerat mer än 40 böcker inom lyrik, noveller, romaner och essäistik. Några av hennes mest kända romaner är "Tjänarinnans berättelse", "Kattöga", "Rövarbruden" och "Alias Grace" – som även den har blivit en tv-serie.

Atwood har också fått en rad utmärkelser och priser, bland annat Bookerpriset för "Den blinde mördaren", år 2000. Även "Gileads döttrar" är nominerad till Bookerpriset.

"Tjänarinnans berättelse" har genom åren översatts till 40 språk. Den filmatiserades 1989, har blivit en opera, en balett och har gjorts till serieroman. 2017 lanserades den som tv-serien "Handmaid's tale".

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning