Nu avgörs vad som väntar i Tyskland efter Merkels era

Toppkandidaterna till partiledarposten i CDU: Friedrich Merz till vänster och Annegret Kramp-Karrenbauer i mitten. Till höger syns också uppstickaren Jens Spahn. Bild: TT-AP/Jens Meyer

En riktig nagelbitare är att vänta då en "katolsk kronprinsessa" och en frispråkig affärsjurist med ett horn i sidan till Angela Merkel gör upp om att ta över stafettpinnen efter "Mutti". Hur delegaterna ska rösta på Kristdemokraternas kongress i Hamburg är det få som vågar sia om.

Partiledarstriden i tyska Kristdemokraterna (CDU) är mer än en intern angelägenhet. Den som efterträder Angela Merkel på posten blir troligen även Tysklands nästa förbundskansler, och blir därmed en stor maktfaktor i Europa och världen.

Partisekreteraren eller finansmannen

Två kandidater tillskrivs realistiska chanser att vinna: partisekreteraren Annegret Kramp-Karrenbauer, ofta kallad AKK, och affärsjuristen Friedrich Merz. 56-åriga Kramp-Karrenbauer ses som en mittenorienterad, lojal Merkelkvinna, vars katolska bakgrund dock har skapat en viss tjuskraft även bland mer värdekonservativa CDU-medlemmar.

Merz har tillbringat det senaste årtiondet utanför politiken, senast som styrelseordförande för den tyska grenen av den amerikanska kapitalförvaltaren Blackrock. Den marknadsliberale 63-åringen är mer konservativt sinnad, och ses av många som Merkels motsats, både personlighetsmässigt och politiskt.

På tredje plats i mätningarna hamnar den än mer konservative 38-årige hälso- och sjukvårdsministern Jens Spahn, som i åratal gett Merkel tjuvnyp för hennes liberala migrationspolitik. Spahn var tidigare ungdomsförbundets favorit att ta över partiledarposten, men hans chanser har i stort sett grusats sedan Merz oväntade entré.

Ett annat parti

Merkels 18 år på ordförandeposten har satt sina spår, och CDU är i dag ett annat parti än när den med kristdemokratiska mått mätt unga kemisten från öst tog över 2000 efter Wolfgang Schäuble, som i dag är förbundsdagens talman. Schäuble har öppet ställt sig bakom Merz, något tyska Der Spiegel tolkar som en comeback för det gamla Kristdemokraterna: "Det är den tidigare förbundskanslern Helmut Kohls CDU, där män som Schäuble och Merz gastade order som militärbefäl och kvinnor kokade kaffet", skriver det inflytelserika veckomagasinet i en kommentar.

Den avgående ledaren fick stående ovationer då hon äntrade scenen i en mässhall i Hamburg på fredagsförmiddagen. Några delegater höll upp skyltar med texten "Danke, Chefin" – tack, chefen.

– Vi vill alla att vårt CDU levererar den rätta politiken för landets framtid, som ett starkt parti i mitten, sade Merkel i sitt tal, enligt Süddeutsche Zeitung.

"Mitten" är en gängse paroll i partiet, men Merkels ordval kan också ses i ljuset av hennes stöd till sin partisekreterare Kramp-Karrenbauer, vilket inte är någon hemlighet. Även den Merkellojale näringsministern Peter Altmaier har dragit en lans för AKK, som han tror är bättre rustad att vinna röster i mitten.

– Jag är övertygad om att Annegret Kramp-Karrenbauer har störst chans att ena CDU och vinna val, säger han till Rheinische Post.

Produktivt samarbete?

Själva omröstningen väntas äga rum under eftermiddagen, och föregås av en presentationsrunda omkring klockan 14. Resultatet av första valomgången väntas enligt Bild runt 16.30. Om ingen av kandidaterna får egen majoritet ställs de två populäraste mot varandra i en andra omgång.

Merkel har själv sagt att hon vill sitta kvar som kansler mandatperioden ut. Hur nästa CDU-ledare ser på den saken återstår att se, men möjligheterna till ett produktivt samarbete blir sannolikt större med Kramp-Karrenbauer vid rodret, då Merz har en ansträngd relation till Merkel sedan hon knep posten som gruppledare framför ögonen på honom 2002 och därefter manövrerade ut honom från den politiska makten.

Rättad: I en tidigare version av artikeln förekom en missvisande uppgift om CDU:s valresultat 2017. Rätt är att partiet fick 33 procent av rösterna tillsammans med sitt bayerska systerparti CSU.

CDU – Christlich Demokratische Union Deutschlands – är ett kristdemokratiskt parti i Tyskland. Partiet är ett av landets traditionellt dominerande partier. Det andra är Socialdemokraterna (SPD).

CDU leds sedan 2000 av Angela Merkel. På listan över tidigare partiledare finns bland andra förbundsrepublikens förste ledare Konrad Adenauer och återföreningskanslern Helmut Kohl.

Politiskt är CDU ett brett, allmänborgerligt parti med en kristen grundsyn. Partiet förespråkar "social marknadsekonomi" och finns representerat i alla tyska förbundsländer förutom Bayern, där man har ett valtekniskt samarbete med CSU, som ofta ligger något till höger om CDU.

Valet till förbundsdagen 2017 blev ett fiasko för CDU, vilket förstärkt partiets inre spänningar. Sedan flyktingkrisen 2015, då Merkel intog en mer liberal hållning än de flesta av sina EU-kolleger, har hon ifrågasatts allt mer öppet, inte minst från partiets högerflank.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning