Nu avgörs framtiden för hundhuset i Esbo

Helsingfors djurskyddsförenings fortsatta verksamhet avgörs i dagarna. Efter år av turbulens med inflammerat arbetsklimat och oklarheter kring förvaltningen av miljonegendomen är man trots samarbetsförhandlingar och saneringar hoppfull inför framtiden. Det akuta är att hitta ett nytt hundhus för föreningens omhändertagna fyrbenta vänner.

Nästa veckas torsdag ska resultatet av djurskyddsföreningen Hesys samarbetsförhandlingar klarna. Samarbetsförhandlingarna gäller föreningens loppmarknad i Hagnäs och hundhuset i Esbo. Totalt berörs åtta anställda: tre på loppmarknaden och fem på hundhuset. Hundhusets verksamhet kan komma att fortsätta på ny adress, men först måste hunden Riikka och hundhusets åtta andra hundar hitta nya hem.

Hunden Riikka är ungefär 3-4 år gammal och väger 20 kilo. Hon har tillbringat en månad på hundhuset och väntar på att hitta ett nytt hem. Riikka gillar människor och att få röra på sig utomhus. Bild: Cata Portin

Flagande målfärg, slitna ytor, trånga utrymmen och hala golv. Då HBL besöker det 1963 byggda huset i Esbo, blir det snabbt klart att det inte är i optimalt skick. Så har det också tjänat sitt syfte som Helsingfors djurskyddsförenings hundhus i nästan 20 år.

Till huset, vars adress av säkerhetsskäl är hemlig, kommer cirka 25 hundar varje år.

– En del av hundarna kommer till oss av sociala skäl – det kan handla om att ägaren avlidit, hamnat i fängelse eller tagits in för vård. En växande andel hundar kommer också hit som en följd av att de omhändertagits av myndigheterna till exempel om ägaren inte kunnat ta hand om dem eller kanske åkt fast för att ha brutit mot sitt djurhållningsförbud, berättar föreningens verksamhetsledare Pirjo Onza.

Av de nio hundar som för tillfället bor på hundhuset är endast blandrasen Riikka hittehund.

– Riikka har nu bott här i en månad. Hon är riktigt ljuvlig! Vi hoppas att vi hittar ett nytt permanent hem åt henne snart, säger hundhusets ledande djurskötare Anette Kare.

Den lilla, hemlösa hanen Herkko är fortfarande mycket skygg. Sakta men säkert har han kommit ut ur sitt skal under sin tid på hundhuset och litar redan på ledande djurskötare Anette Kare. Bild: Cata Portin

Skygg. Hanen Herman på 12 kilo söker ett hem där man har förståelse för att hans päls kräver regelbunden vård. Han är en skygg, men härlig liten hund. Bild: Cata Portin

Stora hundar får inte plats

Det var för drygt en vecka sedan som Hesy inledde samarbetsförhandlingar som berör bland annat hundhuset i Esbo. Enligt föreningens styrelse utgör huset en allvarlig säkerhetsrisk för både de anställda och för hundarna som bor där.

– De här utrymmena är inte bra med tanke på hundarna. Logerna är för små och vi är ofta tvungna att säga att vi inte kan ta emot hundar som är större än 30 kilo. Det finns helt enkelt inte plats för stora hundar, säger Kare som jobbat på hundhuset i nästan 20 år.

Verksamheten ska ändå inte upphöra helt. Hesy har redan i många års tid drömt om ett större djurskyddscenter och tanken är att hundarna i stället kunde tas om hand där.

Centret existerar ändå inte ännu. Därför måste hundhusets hundinvånare först få nya hem. Hesy har gett offert på en potentiell byggnad, men inväntar nu lov av Helsingfors stad innan planerna kan framskrida.

Utöver hundhuset och dess anställda berör samarbetsförhandlingarna föreningens loppmarknad i Hagnäs och personalen där. Loppmarknaden, som Hesy drivit i ett år, har med undantag av den första månaden gått med omkring tretusen euro i förlust varje månad.

Turbulent tid

Djurskyddsföreningen har under de senaste åren överskridit nyhetströskeln med mindre smickrande rubriker. Det har handlat om inflammerat arbetsklimat, mobbning och ekonomiska oklarheter.

– Vi hade en del problem som berodde på att en närvarande ledning saknades, men situation är mycket bättre i dag, säger Onza.

Varför samarbetsförhandlar en förening som förvaltar en förmögenhet på miljoner?

– Det är sant att Hesy har en miljonegendom, men vi har också miljonutgifter. Just nu går verksamheten på förlust. Samarbetsförhandlingarnas syfte är att se till att förlustbringande verksamhetsformer ses över. En stor del av vår verksamhet finansieras med testamenterade medel och vi måste trygga att verksamheten kan fortsätta också de år vi inte får in medel via testamenten, säger Onza.

Kritik har också riktats mot att föreningen under pågående samarbetsförhandlingar rekryterar ny personal. På rekryteringssajten te-tjanster.fi finns i skrivande stund tre positioner lediga på Hesy.

– Trots att vi samarbetsförhandlar måste vi säkra att vår verksamhet fortsätter. Någon måste ta hand om djuren. Vi har till exempel personal som slutar och sommararbetare vars kontrakt upphör. Om samarbetsförhandlingarna resulterar i att hundhuset och loppmarknaden stängs är det alldeles klart att vi i första hand erbjuder arbete åt den personal vars jobb eventuellt försvinner.

HESY får en stor del av de tillbehör som föreningen behöver för att ta hand om djuren som donationer. I hundhuset kommer bland annat koppel och sälen i olika storlekar väl till pass. Bild: Cata Portin

Hundhuset kan stoltsera med ett bollhav nere i källaren. En del hundar fullkomligen älskar att dyka ner bland bollarna. Andra, som hunden Riikka, förhåller sig tveksamt. Med lite godis och djurskötare Anette Kares tålmodiga uppmuntran vågar hon sig ändå i. Bild: Cata Portin

Allt fler överger husdjur

Hundhuset har aldrig haft brist på hemlösa hundar och sett till statistiken är ingen ändring att vänta på den fronten.

– Antalet omhändertagna hundar har ökat märkbart, det syntes särskilt åren 2016–2017. Förut var majoriteten av hundarna som kom till oss hittehundar och en liten del omhändertagna. Nu är största delen omhändertagna, säger Kare.

I dag verkar många också skaffa sig husdjur på alltför impulsiva grunder, vilket oroar både Kare och Onza. Ett dystert fenomen de har iakttagit är att allt fler redan på våren tar kontakt med föreningen för att de vill bli av med sitt husdjur, eftersom de inte hittat en skötare för semestern.

– Människor borde inse att ett husdjur ändrar på vardagen totalt. Många verkar inte tänka på att ett husdjur binder en för hela djurets liv, vilket kan vara till exempel 15 år framåt, säger Onza.

Fakta

Pionjär inom djurskydd

Helsingfors djurskyddsförening grundades år 1874.

Verksamheten finansieras till stor del med hjälp av donationer och insamlingar.

År 2017 fick föreningen in nästan 600 000 euro i form av testamenterad egendom.

Har 24 anställda som jobbar främst med djurskötsel, administration och kommunikation.

Föreningen har en jourtelefon som tar emot samtal vardagar klockan 10–17.

Via jourtelefonen ges gratis information om djurskydd och djurskötsel.

Jourtelefonen tar dagligen emot 20–40 samtal från hela landet.

Hjälp i djurskötsel och djurskyddsfrågor ges även per e-post och via Facebook.

Varje år svarar förbundet på cirka 3 000 e-postmeddelanden och cirka 530 Facebookmeddelanden.

Under de senaste 10 åren har Hesy tagit emot…

4 608 katter.

244 hundar.

424 andra djur (såsom till exempel kaniner, gnagare, fåglar, fiskar och exotiska djur).

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33