Nu är insekternas högsäsong – här är skadedjuren som invaderar ditt hem

Bild: Sharpner/Mostphotos

Tvestjärtar, pälsängrar och allehanda malfjärilar – nu är det hög tid att se upp. Skadedjur och andra kryp uppfattar dina öppna dörrar och fönster som en direkt invit. – Det är insekternas högsäsong nu.

Många kan ta sig in – men långt ifrån alla är skadedjur. Några kan göra ordentlig skada, men de flesta är helt ofarliga även om de upplevs som äckliga. Oavsett vad så gäller det att ta till vissa åtgärder om man vill slippa besök. Men hur?

Håll rent

Insektsnät vid öppna fönster och stängda dörrar kan göra sitt till. Men det främsta tipset är att hålla rent. Glöm sprayer, gifter och kemikalier – städning kan stoppa skadedjur i rätt tid, enligt Sebastian Pålshagen, driftsansvarig på saneringsföretaget Nomor.

– Man ska inte sanera i onödan utan jobba enligt försiktighetsprincipen. Den första åtgärden ligger hos privatpersonen, säger han.

Men trots ett rent hem så kan kryp dyka upp inomhus i sommar. Och vem vill ha tvestjärtar i källaren eller en myrkoloni i köket?

Smådjur kan dyka upp på många platser, inte minst i garderoben. Där finns det troligtvis gott om vinklar och vrår – och mat i form av otvättade textilier som kan livnära flera generationer av mal och pälsänger. Pälsängern tar sig lätt in via dina öppna fönster sommartid.

– De söker sig gärna in genom öppna fönster och kan överleva mellan springor i gamla parkettgolv där de bryter ner hår och hudavlagringar.

Bild: Matt Bertone/HANDOUT/TT

Klädesmalen, eller egentligen dess larv, kan bli ett problem som sprider sig i exempelvis flerfamiljshus. Särkilt uppe på vind eller i källare om grannen ovetandes förvarar angripna textilier i förrådet.

Tvestjärtar söker sig in

Regn och hög luftfuktighet får tvestjärtarna att trivas extra bra.

– Det är inte alls ovanligt att hitta dem inomhus på ett lite fuktigare ställe, säger Sebastian Pålshagen som redan fått ta emot ganska många anmälningar om tvestjärt i sommar.

– Eftersom vi haft blandat väder, och också ganska kallt innan, så har de börjat söka sig in lite tidigare.

Fakta

Har du skadedjur i hemmet?

Luktar torrvaror i skafferiet konstigt? Mjölbaggen avsöndrar en lysolaktig doft som kan sitta kvar i angripna varor. Angripet mjöl får också en gråaktig färg.

Tomma larvskal i skafferi och garderob är ett tecken på ängrar. Pälsängern angriper textilier, fläskängern livsmedel.

Små hål i textilier som exempelvis ylletröjor kan indikera att du drabbats av pälsänger eller mal. Leta efter larver och skal.

Den som får bett och upptäcker små blodfläckar, skal och svarta prickar i sängen kan ha drabbats av vägglöss.

Spillning på vind eller i källare kan vara ett tecken på råttor och möss.

Källa: Anticimex (TT)

Ett sätt att slippa tvestjärten, som inte gör någon egentlig skada, är att städa och kanske sätta in en luftavfuktare om det drabbade området är fuktigt. Ett husmorstips är att tillverka en egen fälla.

– Man kan testa att samla upp dem med en dagstidning, som fuktas och rullas ihop under kvällen. Då söker de sig dit på grund av fukten, och så kastar man bara tidningen nästa dag.

Våttorka golvet

Myror är en klassiker – och våra ostädade kök utgör något av en riktig kalasbuffé sommartid.

– Man ska undvika att ha gamla läskförpackningar och godispapper framme, säger Sebastian Pålshagen, och tillägger att myror är kollektiva varelser.

– Ja, de skickar ut arbetande myror som lämnar doftspår efter sig så att alla hittar maten och transporterar den tillbaka till boet. Om man hittar myror kan man därför våttorka golvet så man får bort doftspåret.

Myror må vara en sak, men den som hittar spindlar hemma ska egentligen vara tacksam, tycker Sebastian Pålshagen.

– Man ska komma ihåg att spindeln är ett otroligt nyttodjur. De livnär sig på andra insekter.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning