Nu är det spikat: Juhana Vartiainen vald till borgmästarkandidat för Samlingspartiet

Juhana Vartiainen är nu officiellt vald till Samlingspartiets borgmästarkandidat i Helsingfors. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Juhana Vartiainen har som väntat valts till Samlingspartiets borgmästarkandidat i Helsingfors. Det skedde på ett extra möte efter att Kirsi Piha dragit tillbaka sin kandidatur.

Beslutet på Helsingforsdistriktets extrainkallade möte var enhälligt: Riksdagsledamoten och stadsfullmäktigeledamoten Juhana Vartiainen är Samlingspartiets kandidat till borgmästarposten i Helsingfors.

Han meddelade om sitt intresse för en vecka sedan, då Kirsi Piha överraskande drog sig ur kommunalvalet.

"En modern ekonomisk tillväxt är städernas tillväxt. I städer är människor nära varandra, uppfinner nya saker och för utvecklingen framåt", säger Vartiainen i ett pressmeddelande efter mötet.

Allt tyder på att kampen står mellan honom och De Grönas borgmästarkandidat Anni Sinnemäki.

Den nuvarande borgmästaren Jan Vapaavuori (Saml) ställer inte upp för omval, och Samlingspartiet hoppas kunna behålla posten hos sig. I det förra valet blev Samlingspartiet största parti i Helsingfors. De gröna är näst störst och siktar på att ta platsen som etta i huvudstadsregionen.

Det är stadsfullmäktige som väljer borgmästare. I teorin behöver det inte vara det största partiets kandidat som väljs, avgörande är att en majoritet av ledamöterna stödjer kandidaten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning