Nu är det slut på Trumps oinskränkta makt

I praktiken blir allt lagstiftningsarbete nu svårare för USA:s president Donald Trump. Bild: Yuri Gripas

Både Republikanerna och Demokraterna i USA beskriver tisdagens val som en seger. Båda har fel – men Trump har mest fel.

När det blev klart att senaten skulle förbli under republikansk kontroll beskrev Donald Trump valet som en enorm seger. När det lite senare stod klart att Demokraterna får tillbaka sin majoritet i representanthuset förkunnade Demokraternas ledare Nancy Pelosi att en ny dag stundat för USA. Båda uttalandena var fel, Trumps mer än Pelosis.

Det stämmer att Republikanerna höll senaten och att Trump förde en ursinnig kampanj med just det målet i siktet, men faktum är att när presidenten blickar framåt har han förlorat det stöd som möjliggjort hans lagstiftande arbete i kongressen. I stället för ett heltäckande stöd i bägge kamrarna finns nu en majoritet i representanthuset som kan och ämnar sabotera det mesta Donald Trump vill göra.

Oavsett om han vill erkänna det, är förlusten i representanthuset dessutom ett folkligt misstroendevotum. Över hälften av landets väljare är missnöjda med nationens riktning, trots att de flesta är nöjda med ekonomin.

Nancy Pelosi har med andra ord delvis rätt. Det är en ny verklighet i den amerikanska politiken, men det jordskalv, tsunami, våg eller vad man vill kalla det, som Demokraterna hoppades på blev inte verklighet. Trots att ett rekordantal kvinnor valdes till representanthuset, bjöd senatsvalet på fler bakslag än ljusglimtar och de profilstarka guvernörsvalen i Georgia och Florida, som hade gett Demokraterna mersmak, förverkligades inte heller. Med kvinnornas ledning, reste sig de välutbildade i stora befolkningscentra i protest mot Trump, men möttes av en väljarkår i glesbygden med lika god försvarslust. Detta är ett splittrat och polariserat USA där båda sidor har stark stridsiver.

I praktiken blir allt lagstiftningsarbete nu svårare för Trump. Nya skattesänkningar, förändringar i hälsovårdslagen eller nedskärningar i den sociala tryggheten går inte att tvinga igenom kongressen utan stöd från Demokraterna. Båda partierna kan eventuellt enas om ett lagförslag om förbättrad infrastruktur, men så mycket annat skall man inte förvänta sig under de två följande åren. I senaten ger den stärkta majoriteten däremot Trump en enklare process om nya säten blir fria i Högsta domstolen. De moderata republikanernas roll i senaten minskar med en större republikansk majoritet.

Med en majoritet i representanthuset får Demokraterna en annan typ av inflytande som kan vålla Trump svårt huvudbry. För det första kan Demokraterna starta en riksrättsprocess om de så vill. I praktiken är det inte meningsfullt eftersom processen avgörs i senaten där Republikanerna fortfarande har majoritet. Däremot får Demokraterna i representanthuset ordförandeklubban i alla utskott och kan i dem fortsätta utreda aspekter av Rysslandsutredningen som man anser att Republikanerna struntat i. Eventuellt kan man till och med försöka tvinga Trump att offentliggöra alla sina skatteuppgifter.

Mellanårsvalet beskrevs allmänt som en folkomröstning om Trumps första två år vid makten. På båda sidor kan man tolka resultatet fördelaktigt om man vill, men ett obestridligt faktum är att Trumps närapå oinskränkta makt i kongressen nu är slut.

Juri von Bonsdorff Medarbetare i Washington

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning