Nu är den här – valrysaren

Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

I kväll är det dags för slutscenen i valrysaren. Följ händelseutvecklingen i realtid på HBL.fi. Välkommen med.

Kl 18.30 kör vi i gång liverapporteringen här på HBL.fi. Reportrarna har före det samlats på Mannerheimvägen 18 för en sista genomgång med nyhetschefen Richard Nordgren och printchefen Marita Granroth innan de drar i väg ut på fältet, det vill säga till valvakorna. Under hela kvällen kan du läsa deras rapporter i liveflödet som modereras av webbproducenterna Sofia Holmlund och Anna Svartström.

Kl 19.50 startar HBL:s valstudio i Lilla parlamentet. Studiovärden Susanna Ginman, till vardags ledarskribent, tar tempen på partiledarna tillsammans med politiska reportern Sylvia Bjon och expertkommentatorn, professor Åsa von Schoultz. Bakom kameran står videograf Timo Kari.

Kl 20 väntas förhandsrösterna börja rulla in.

Kl 20.10 dyker partiledarna upp i Lilla parlamentet.

Kl 21.18 kommer partiledarna för de fem största partierna till HBL:s valstudio.

En lång rad andra politiker kommer också att gästa HBL-studion, till exempel de politiska rådgivarna till två av kvällens huvudfigurer Antti Rinne (SDP) och Jussi Halla-aho (Sannfinländarna), det vill säga Dimitri Qvintus och Riikka Purra. Också SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff analyserar valresultatet i HBL-studion liksom Eeva Kärkkäinen är specialmedarbetare till Juha Sipilä.

Cirka kl 21.45 väntas Yles valprognos.

Cirka kl 22.30 Direktsändningen från Lilla parlamentet avslutas.

Parallellt med direktsändningen och liveflödet på HBL.fi pågår rösträkningen som undan för undan presenteras i vår resultatservice. Där kan du se hur det går för den kandidat och det parti du röstat på.

Vid sidan om detta jobbar HBL:s printteam med papperstidningen under ledning av printchef Marita Granroth. Den första upplagan går i tryck redan kl 21 och kommer av förekommen anledning inte att innehålla valresultat. Den andra upplagan ska vara klar för tryckeriet kl 23.15 och vi återger valresultatet så som det ser ut vid den tidpunkten. Vill man ha den färskaste varianten av HBL ska man läsa e-tidningen som kommer ut 01.30. Den hittar du antingen här på HBL.fi eller i appen HBL 365.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning