Nu är de två meter höga klänningstjejerna tillbaka på Hagnäs saluhall

Ekipering och livsmedel, kan man fortfarande läsa på svenska på skylten ovanför saluhallen vid Hagnäs torg. Bild: Sofia Holmlund

I nästan tre år har det varit mörkt på Hagnäs saluhalls tak i Helsingfors. Men för två veckor sedan kom ett kärt landmärke tillbaka. Det är frågan om ljusskylten för Hagnäs saluhall med de karaktäristiska två tjejerna i rödrandiga klänningar.

För en förbipasserande kan det se ut som att något är annorlunda med skylten. De facto är skylten ny, men förändringarna är inte stora.

– Vi tog ned de gamla bokstäverna och använde dem som mall i den nya skylten. De har samma storlek och sitter på samma ställe, säger Minna Vuorenpää, projektarkitekt på Arkitektbyrå A-Konsult.

Arkitektbyrån hon jobbar för ansvarar för renoveringen av den gamla saluhallen som stod färdig 1914.

Varför bytte ni ut skylten?

– Den gamla skylten var gjord av aluminium. Men det var hål i aluminiumet och målarfärgen hade bleknat. Tillsammans med Helsingfors stadsmuseum bestämde vi oss därför att byta ut skylten.

För närvarande tänds lamporna i skylten klockan 5.30 på morgnarna och släcks 16.30. Det vet byggmästaren Riku Koponen, för det är han som sätter i och drar ut stickproppen varje dag. Byggnaden använder den temporära el som finns på bygget.

– Saluhallen har ännu inte någon egen el. Vi har blivit lovade det under det här året, säger Koponen, som jobbar på Helsingfors stads byggtjänst Stara.

Den nya skylten kom upp för två veckor sedan. Den släcks redan 16.30, eftersom byggnaden inte har någon egen el ännu. Renoveringen av saluhallen, som är från 1914, väntas bli klar i sommar. Bild: Sofia Holmlund

"Man känner sig liten"

Den nya skylten har led-lampor, medan den gamla hade neonljus.

– Det är dyrare att hålla i gång neon, medan led förbrukar väldigt lite el. Nu är skylten miljövänligare och kräver mindre underhåll, säger Vuorenpää.

Med led-lampor har ljuset på skylten en annan färgnyans.

– Det finns en kulturhistorisk aspekt när ljuset beter sig lite annorlunda nu.

Vuorenpää förklarar att neonskyltar som blir gamla ändrar nyans och småningom går mot det röda hållet. Det är också en signal på att ljuset i skylten håller på att gå sönder.

Skylten på saluhallens tak är väldigt stor. En bokstav mäter 55 centimeter och tjejerna i klänning är hela 2,5 meter höga.

– Man känner sig liten bredvid dem, säger Vuorenpää.

Enligt den senaste planen väntas saluhallen vara klar nästa sommar. Byggnaden ska öppna för besökare senast hösten 2022.

Åldern på neonskylten på Hagnäs saluhall är oklar. På bilder från 1950-talet syns den inte. Däremot kröner skylten byggnaden på den här bilden från 1966. Bild: Unto Laitila/Helsingfors stadsmuseum

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning