Nu åker alkoholskatten upp igen – dyrare för konsumenten

Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Från och med årsskiftet har finländska konsumenter råd att betala 1 procent mera för sina alkoholdrycker, anser regeringen. Höjningen av alkohol- och läskeskatten ska ge sammanlagt 55 miljoner euro extra i statskassan.

Få saker är lika kortvariga som ändringar i alkoholskatten i Finland. I början av året sjönk alkoholskatten, nästa år ska den upp igen.

Regeringen föreslår i sin budgetproposition att punktskatten för alkohol höjs för alla alkoholdrycker. Höjningen är jämn över alla dryckessorter och i ligger i proportion till alkoholhalten med undantag för vin. För vin höjs skatten något mera än för de övriga sorterna.

Den genomsnittliga skattehöjningen är 2,5 procent. Mera specifikt höjs skatten för öl med 2,7 procent, svaga jästa drycker 2,1 procent, vin 3,7 procent, starkvin 2,9 procent och starka drycker med 2,0 procent.

Höjningen leder till att detaljhandelspriserna ökar med kring 1 procent. Totalt ska höjningen öka statens intäkter från alkoholskatten med 30 miljoner euro per år.

Punktskatten för läskedrycker höjs också beroende på dryckens sockerhalt. För läskedrycker med mer än 0,5 procent socker höjs skatten från 22 till 27 cent per liter färdig dryck. För de övriga läskedryckerna höjs skatten från 11 till 12 cent per liter.

Den föreslagna höjningen ökar intäkterna för läskeskatten med 25 miljoner euro.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning