NRK: Nokiatelefon har sänt känslig information till Kina

Dataombudsmannen Reijo Aarnios byrå utreder Nokiatelefonerna. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Enligt det norska rundradiobolaget NRK kan modellen Nokia 7 Plus i flera månader ha sänt känslig information till en server i Kina.

Dataombudsmannens byrå börjar nu utreda Nokiatelefonerna som tillverkas av bolaget HMD Global,

– Enligt vår preliminära analys kan man bedöma att också personuppgifter har överförts, säger dataombudsmannen Reijo Aarnio till STT.

Enligt NRK sände mobiltelefonen regelbundet data om till exempel mobiltelefonens läge, serienummer och simkortets nummer. Enligt NRK:s utredning sändes datan till den statsägda servern China Telecom i Kina.

HMD Global bekräftar för NRK att det skett ett fel när det gäller programvaran och att man märkt att den del av Nokia 7 Plus-telefonerna sänt data till Kina. Enligt bolaget har problemet åtgärdats och nästan alla enheter som påverkats av felet har enligt bolaget installerat en uppdatering.

Enligt HMD Global har datan ändå aldrig behandlats och inga av personuppgifterna har delats med myndigheter eller en tredje part.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning