Novaja Gazeta: Vi har utsatts för en kemattack

Dmitrij Muratov, chefredaktör för Novaja Gazeta. Arkivbild. Bild: Mikhail Metzel/AP-TT

Den ryska tidningen Novaja Gazeta har utsatts för en kemisk attack enligt tidningens chefredaktör. Ryska myndigheter undersöker ämnet som spillts utanför ingången. Ingen person uppges ha skadats.

"En kemisk attack utfördes mot byggnaden där vår redaktion ligger", skriver chefredaktören Dmitrij Muratov i ett uttalande på måndagen. Muratov säger till nyhetsbyrån AFP att lukten är så pass stark att den känns från gatan, och att myndigheter undersöker det "ämne som spillts ut framför entrén".

Innehållet av de giftiga ämnen i luften på redaktionen överstiger inte de normala värdena, rapporterar statligt ägda nyhetsbyrån RIA Novosti och hänvisar till ryska myndigheter.

Attack mot reportrar

I juni 2017 utsattes Novaja Gazeta-reportern Julija Latyninas hus och bil för en attack med okänd gas, enligt tidningen. Reportrar på tidningen som har undersökt attacken mot kollegan säger att lukten påminner om den utanför redaktionen på måndagen.

Novaja Gazeta ses av många som flaggskeppet för fri journalistik i Ryssland, där pressfriheten är kraftigt begränsad.

I april 2017 hade redaktionen fått ett brev med okänt vitt pulver i. Den första undersökningen hade visat att pulvret inte var radioaktivt, brevet isolerades och skickades till expertisen. Avsändarens adress fanns inte med på kuvertet. Däremot stod det "glad påsk!" och "Groznyj", huvudstad i Tjetjenien, Rysslands republik.

Får med presskyltar

I oktober 2018 placerades tre burar med får framför redaktionens byggnad. Fåren hade på sig västar med ordet "press" på.

Några dagar innan dess hade en begravningskrans kastats vid redaktionens byggnad, med hot riktat mot journalisten Denis Korotkov. Efter händelsen hittade man en korg med ett bagghuvud i, med hot mot hela redaktionen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning