Noux bjuder på svindlande höjder, djupa dalar och stilla sjöar

Skönaste naturen och svindlande landskap. Sjöar och träsk och ett gott urval utmärkta stråk som bjuder på bra motstånd under en rask promenad. Nationalparken i Noux är en upplevelse.

Solen gassar från klarblå himmel och den överraskande värmeböljan målar naturen i grönska. Majvädret fungerar som en gemensam signal för folk i huvudstadsregionen som beger sig man ur huse för att njuta av naturen.

På gräsmattorna i stadsparkerna råder vänskaplig picknickträngsel och färjorna till holmarna i vattnen utanför Helsingfors kör skytteltrafik.

I en av de obestridliga pärlorna till natur och friluftsliv, nationalparken i Noux myllrar det av människor. Somliga kommer från kommunerna där nationalparken ligger, Esbo, Kyrkslätt och Vichtis men Noux har naturligtvis också besökare från Helsingfors, Vanda och längre bort belägna orter.

Kanadagåsen hör kanske inte till de mest exotiska att kryssa men för en liten gosse känns den stora fågeln spännande. I många träsk i Noux får man meta. Bild: Leif Weckström

– För oss är Noux ett måste åtminstone några gånger varje sommar. Området är fridfullt och naturen oslagbart varierande och vacker. Vi har alltid vägkost med, och i besöket ingår en ordentlig promenad. Jag har redan vandrat flera kilometer från parkeringsplatsen i Solvalla till grillplatsen vid Haukkalampi, säger Anssi Ticklén.

Vi står för familjen Ticklén och i den ingår hans hustru Irene som kommer från södra Sardinien och dottern Elise.

Tickléns har i likhet med tiotals andra samlats runt en av grillplatserna med utekök som har byggts i parken så att folk inte ska göra upp eld var som helst. På grilljärnet fräser korvar av olika inhemska sorter och den kladdiga doften av brinnande fetter sprider sig över träsket och bland de resliga furorna på berget.

– Usch! Naturen är underbar men jag kan inte begripa att folk äter korvar som inte smakar annat än mjöl och fett, säger Irene Ticklén samtidigt som hon bjuder på grillade marschmallows och korvar jämte senap.

– Varsågod, ät nu! Jag äter inte, säger hon.

Sommaren är kort. Och grillad fettosande mjölstinn korv hör onekligen till den. I Noux finns utekök där man kan grilla. Bild: Leif Weckström

Orsaken till flytten från Sardinien till Finland är den gamla vanliga, kärleken. För tretton år sedan besökte hon Tammerfors och där mötte hon Anssi Ticklén.

– Det sade klick direkt, jag ringde hem och sade att jag stannar kvar. Min gamla faster kom för att inspektera och han fick godkänt. Trots korvarna stortrivs jag, säger hon.

Irene Ticklén är inte den enda med ursprung i andra länder som samlats i majvärmen kring grillplatsen i Noux. Utöver finska och svenska hör man nämligen franska, spanska och ryska samt portugiska och italienska.

Bland italienarna finns Franscesa Werner som kommer från Bologna och arbetar på sin PhD i immunologi vid medicinska fakulteten i Helsingfors samt Emanuele Perra som avlägger motsvarande examen vid Aalto universitetets institution för neurovetenskaper och medicinvetenskaplig teknik.

– Finland är fint, rent och vackert fast vintern var inte alls så ryslig som många målade upp. Och den här nationalparken är alldeles unik, säger Werner och Perra.

Båda smakar försiktigt på grillkorv.

Paradis för promenad

Nationalparken i Noux är en av många som Forststyrelsen upprätthåller. I Noux som ligger bara omkring fyrtio kilometer från Helsingfors centrum är njutningen en mix av sällsam natur och krävande vandringsterräng. Området är ett paradis för fågelskådare, här förekommer flygekorre och ibland går rykten om björn.

Skogen är gammal och reslig, dunkel och hemlighetsfull, landskapet är kraftigt kuperat och bergen branta. Ytterligare omväxling i upplevelsen är ett gytter av sjöar och träsk, doftande myrar och djupa dalar.

Promenadstråken är många och de är väl utmärkta med tydliga anvisningar om svårighetsgraden.

I Solvalla ligger Halti, Finlands naturcentrum som skildrar den finländska naturens mångfald, och här får man tips och råd till Noux. På sajten www.utinaturen.fi/Noux, som är föredömligt på svenska, finns detaljerad information inklusive kartor på de olika vandringsrutterna. Längs stråken finns varken kaféer eller butiker så ta med dryck och något att äta. Och bekväma skor på!

NOUX HISTORIA

• Noux kommer från samiskans njukca som betyder svan. Som ortnamn har det förekommit från 1500-talet och bland annat skrivits Noox, Noosis, Nooxby och Nowx.

• Stenåldersfynd i Noux med omnejd berättar att folk rört sig på området genast efter istidens slut. Arkelogisk forskning visar att stenåldersmänniskor bosatte sig nära den nuvarande nationalparken men i det egentliga parkområdet har man inte hittat spår av bosättning.

• Nationalparken i Noux instiftades 1994 och arealen är 55 hektar.

Noux instiftades 1994 och arealen är 55 hektar så det finns storslagen ödemark, höga berg och djupa dalar samt många vattendrag att uppleva. I området finns flera utmärkta promenadleder som är allt från lättframkomliga till krävande. Bild: Leif Weckström

FÖR VEM OCH VAD

• Området är utmärkt utflyktsmål för alla. I Haukkalampi, Kattila och Haltia kan man röra sig med rullstol.

• I Noux finns, utöver Haltia som bland annat har restaurang, eldplatser, utekök, vindskydd, område för tältning, torrtoaletter, stugor att hyra och bastu.

• Promenadstigarna är allt från lättframkomliga till krävande och varierar i längd mellan 1,5 kilometer och 17 kilometer. På området finns dessutom 30 kilometer cykelleder och 22 kilometer ridleder.

BIL ELLER BUSS

• Det finns parkeringsplatser på flera ställen, vid Haukkalampi, i Högbacka, Kattila och Siikaniemi. Observera att en vacker solig söndag kan trängseln på parkeringsplatserna vara stor. Och notera att privat parkeringsövervakare patrullerar regelbundet.

• Buss 238 går från Alberga station till Siikaranta. Buss 245 från Esbo centrum kör till östra samt norra delen och från närmaste hållplats längs bussrutten är det två kilometer till Haukkalampi där man till exempel kan hyra kanot och roddbåt.

DET HÄR FÅR DU GÖRA:

• Röra dig till fots, på skidor, med kanot och roddbåt.

• Plocka bär och matsvamp.

• Klättra på klippor

BEGRÄNSAT ELLER FÖRBJUDET

• Se upp med att göra upp öppen eld. Helt förbjudet när varning för skogsbrand gäller men ändå möjligt i sådana kokskjul och eldplatser som är försedda med tak och fast rökkanal.

• Du får ta hund eller annat sällskapsdjur med men får inte låta djuren gå lösa.

• Du får inte ta eller skada träd, buskar eller andra växter eller delar av dem, med undantag för bär och matsvampar

• Det är förbjudet att fånga, döda eller ofreda vilda djur.

• Fiske är förbjudet i Kvarnbäcken och strömmande vattendrag, mete och fiske med handredskap är tillåtet utom i fridlysta vattendrag.

Källa www.utinaturen.fi/Noux. Där finns också tydliga instruktioner om allt från

egen trygghet, val av promenadrutter och vad som är tillåtet och förbjudet

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00