Nötris med stekt lax

Nötter, frön och kokos är gott att vända ner i nykokt ris. Variera gärna med till exempel jordnötter, sesamfrön eller pumpakärnor. Bild: Björn Tesch/TT

Ge riset nötig smak med mandel, kokos och cashewnötter. Till sällskap blir det lax och mango chutney-yoghurt med limesaft.

För 4 portioner, 30 minuter

4 portioner (3 dl) basmatiris

1 krm malen gurkmeja

4 portionsbitar (500–600 g) laxfilé

salt

strösocker

2 dl matyoghurt

4 msk mango chutney

ca 1/4 lime, saften

1/2 gurka

5 blad färsk mynta

smör och olja till stekning

1 dl mandelspån, rostade

1 dl kokosflagor rostade

1 dl cashewnötter, salta rostade

Gör så här:

1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen med gurkmeja.

2. Torka av laxbitarna och strö lite salt och socker på båda sidor. Låt ligga. Blanda matyoghurt och mango chutney och smaka av med limesaft.

3. Skiva gurkan tunt och salta varsamt. Strimla myntan och vänd ihop med gurkan.

4. Hetta upp en stekpanna med smör och olja och stek laxen tills den får fin färg, ett par minuter på varje sida, beroende på tjocklek.

5. Lufta riset med en gaffel och vänd ned mandelspån, kokosflagor och cashewnötter. Servera riset med lax, yoghurtsås och gurksallad.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning