Nötris med stekt lax

Nötter, frön och kokos är gott att vända ner i nykokt ris. Variera gärna med till exempel jordnötter, sesamfrön eller pumpakärnor. Bild: Björn Tesch/TT

Ge riset nötig smak med mandel, kokos och cashewnötter. Till sällskap blir det lax och mango chutney-yoghurt med limesaft.

För 4 portioner, 30 minuter

4 portioner (3 dl) basmatiris

1 krm malen gurkmeja

4 portionsbitar (500–600 g) laxfilé

salt

strösocker

2 dl matyoghurt

4 msk mango chutney

ca 1/4 lime, saften

1/2 gurka

5 blad färsk mynta

smör och olja till stekning

1 dl mandelspån, rostade

1 dl kokosflagor rostade

1 dl cashewnötter, salta rostade

Gör så här:

1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen med gurkmeja.

2. Torka av laxbitarna och strö lite salt och socker på båda sidor. Låt ligga. Blanda matyoghurt och mango chutney och smaka av med limesaft.

3. Skiva gurkan tunt och salta varsamt. Strimla myntan och vänd ihop med gurkan.

4. Hetta upp en stekpanna med smör och olja och stek laxen tills den får fin färg, ett par minuter på varje sida, beroende på tjocklek.

5. Lufta riset med en gaffel och vänd ned mandelspån, kokosflagor och cashewnötter. Servera riset med lax, yoghurtsås och gurksallad.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning