Nötkreatur måste ha elektroniska öronmärken från och med 2021

Från och med den 1 januari 2021 ska kalvar märkas med ett elektroniskt öronmärke, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet. Bild: Wobbut/Pixabay

Elektronisk identifiering av nötkreatur blir obligatoriskt tre månader senare än planerat, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

Elektronisk identifiering av nötkreatur blir obligatoriskt från och med januari 2021, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet. Reformen gäller kalvar som föds den 1 januari 2021 eller senare.

Tidigare hette det att elektronisk identifiering av nötkreatur blir obligatoriskt redan i oktober i år. Ministeriet beslöt dock att skjuta fram ändringen med tre månader för att ge nötkreaturssektorn mer tid att anpassa sig till den kommande reformen.

Elektronisk identifiering innebär att djurens individuella identifieringsmärken kan avläsas med en avläsare. Enligt ministeriet betyder ändringen i praktiken att kalvar får ett vanligt öronmärke i det ena örat och ett elektroniskt öronmärke i det andra örat. Reformen hänger ihop med ett nytt nötkreatursregister som sannolikt kommer att införas i slutet av 2021.

Individuell identifiering av nötkreatur underlättar spårandet av djur och livsmedel, vilket är särskilt viktigt i samband med djursjukdomar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning