Notan för Zlatanstatyn: 25 000 euro

Efter att båda benen kapats på statyn av Zlatan Ibrahimovic forslades skulpturen bort för renovering. Bild: Johan Nilsson/Lehtikuva

Statyn av Zlatan Ibrahimovic hann stå på sin plats i 107 dagar innan det svårt vandaliserade verket fick plockas bort för renovering.Malmö stads kringkostnader för statyn beräknas nu uppgå till cirka 25 000 euro, skriver Sydsvenskan.

I början av januari sågades statyn av fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic av vid fotknölarna och avbilden välte. Hela statyn, inklusive den cirka åtta ton tunga sockeln i röd granit, har nu forslats bort från Stadiontorget i Malmö för renovering.

Från invigningen den 8 oktober i fjol fram till bortforslingen av sockeln i veckan hann verket stå 107 dagar på sin plats, skriver Sydsvenskan. Malmö stads fritidsförvaltning har nu på begäran av tidningen sammanställt kommunens kostnader kopplade till verket och notan beräknas landa på cirka 25 000 euro.

I summan ingår en uppskattad kostnad för borttransportering och renovering på cirka 13 000 euro.

På grund av upprepad skadegörelse har bevakning av statyn – väktare som har larmats ut vid dåden – kostat kommunen 9 000 euro. Klottersaneringen uppgår till 2 000 euro.

Det var efter nyheten att Zlatan Ibrahimovic går in som delägare i Stockholmsklubben Hammarby som statyn börjades utsättas för skadegörelse.

Fortfarande är fritidsförvaltningens plan att statyn ska tillbaka till Stadiontorget efter renovering. Formellt avgörs frågan senare i vår av kommunstyrelsen, enligt Sydsvenskan.

Malmö stad tog emot statyn av Ibrahimovic, numera i italienska Milan, som en gåva från Svenska fotbollförbundet.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning