Nostalgisk 70-talspop med La Lusid

Bild: Thron Ullberg

Svenska La Lusid gör musik som för tankarna till 60- och 70-talets analoga pop, men just därför känns nya låten Empty Bones som en frisk fläkt bland musiksläppen.

Empty Bones – La Lusid

Stockholmsbaserade popgruppen La Lusid var en nyhet för mig denna vecka när de släppte låten Empty Bones. Det är en kombination av vemodet och osäkerheten i sångaren Paulina Palmgrens röst och den lättsamma och luftiga ljudbilden som gör att låten sticker ut. Gruppen lyckas nämligen förmedla både tröst och melankoli, värme och kyla i den nya singeln.

La Lusid består av fem medlemmar och debuterade förra året med en EP som de släppte på både svenska och engelska. Deras musik för tankarna till 60- och 70-talets luftiga analoga pop, men gruppen har ändå en tydlig modern prägel i sin produktion – inte minst i Empty Bones. Det är något i den kombinationen som gruppen verkligen lyckas med.

Panic Room – Au/Ra

I höstas tipsade jag om en låt av artisten Au/Ra. När den Ibiza-baserade sångaren och producenten nu är tillbaka med singeln Panic Room visar hon att hon bara blir bättre och bättre. Au/Ra gör en form av alt-pop där syntar och loopar får ta mycket plats, samtidigt som melodierna och texterna nästan kunde tillhöra emogenren.

Panic Room är en mörk electronica-låt som handlar om ångest. Au/Ra upprepar frasen "Welcome to the panic room" i refrängen och målar upp en ganska konkret bild av hur ångest ser ut. Hon skapar perfekt dynamik i låten genom att låta verserna vara luftiga med hennes röst som ensamt ekar för att sedan bränna av allt krut i refrängerna. Det känns slutligen som att jag som lyssnare får ta del av hennes ångest och panikattacker i ett välpolerat och vackert musikaliskt format.

My Enemy – Chvrches, Matt Berninger

Det är ingen överraskning att låten My Enemy går i melankolins förtecken. Den nya singeln är ett samarbete mellan skotska syntpoptrion Chvrches och sångaren Matt Berninger från indierockgruppen The National. Båda grupperna är kända för sin bitterljuva musik.

My Enemy skildrar en dysfunktionell relation och hjärtesorg, men också tomheten som uppstår efter att allt är över. Berninger sjunger med sin säregna baritonstämma "the emptiness will go on and on", medan Lauren Mayberry svarar att han fortfarande kunde vara hennes bot. Det är sorgligt och uppgivet, men samtidigt väldigt vacker musik.

Tips på två andra bra låtsläpp denna vecka:

Good Vibes – Alma, Tove Styrke

Change – Mavrick

Anna Lillkung Reporter

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning