British Airways överväger bud på Norwegian

Norwegians aktie har handelsstoppats efter rykten om uppköp av British Airways. Bild: Vesa Moilanen

British Airways ägare International Airlines Group (IAG) överväger att köpa det norska flygbolaget Norwegian. Norwegianaktien rusar 35 procent efter beskedet.

– Det verkar som om IAG vill utforska möjligheterna att ta över hela Norwegian, säger Jacob Pedersen, flyganalytiker på danska Sydbank, till TT.

British Airways ägare International Airlines Group (IAG) skriver i ett pressmeddelande att man överväger att köpa Norwegian och samtidigt bekräftar IAG att man har förvärvat 4,61 procent av ägandet i det norska flygbolaget.

IAG påpekar att några diskussioner med Norwegian ännu inte har förts.

"Intressant strid väntar"

Norwegians aktie handelsstoppades på Oslobörsen strax före lunch. När den senare började handlas igen lyfte den med 35 procent till 243 norska kronor.

TT: Är en eventuell affär bra för British Airways och Norwegian?

– Det är upp till ägarna av Norwegian att avgöra vad som är bra eller inte, säger Jacob Pedersen.

Och han tillägger:

– Det kommer att bli en väldigt intressant strid. Det här är Bjørn Kjos (vd och grundare av Norwegian) baby och det är osäkert om han vill sälja, säger Pedersen.

Enligt Pedersen handlar IAG:s intresse för Norwegian bland annat om att minska konkurrensen in London.

– Det skulle troligen bromsa konkurrensen från Norwegian i London, säger Jacob Pedersen.

Norwegian: "Ingen kännedom innan"

Norwegian skriver i en kommentar till TT att bolaget först i dag via medier fått kännedom om att IAG köpt 4,6 procent av aktierna i Norwegian Air Shuttle ASA.

"Norwegian har inte haft någon dialog med IAG om detta. Att IAG köper aktier i Norwegian bekräftar att en stor internationell flygbolagskoncern tror på bolagets affärsmodell och globala tillväxtstrategi."

Kursuppgången i Norwegian har dragit med sig också andra flygbolags aktier. SAS hade på torsdagseftermiddagen gått upp med över 8 procent och Finnair cirka 3,5 procent.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46