Northugs utspel: "han är galen"

Petter Northug hävdar att hans syrekapacitet är bäst i världen – någonsin.

Den norska skidstjärnan Petter Northug har inte setts till i världscupen sedan den katastrofala helgen i Lillehammer i december, då han var 51:a på 10 kilometer fritt och avbröt jaktstarten. Han har medgett att han blivit övertränad och sliten i sommar.

Nu ser träningen ut att gå bättre. Han berättar för Dagbladet att hans testresultat är rekordgoda.

– Jag mätte 98 i syreupptagningförmåga på löpmattan, säger han.

98 milliliter per kilo skulle vara nytt världsrekord. Den norska ex-cyklisten Oskar Svendsen ska ha noterats för 97,5 ml/kg och Bjørn Dählie och Migel Indurain har haft en syrekapacitet på omkring 96 ml/kg. Matti Heikkinen som hade den tredje snabbaste tiden uppför monsterbacken i Tour de Ski har en syrekapacitet på omkring 90 ml/kg.

– Han är galen, säger den franska toppåkaren Maurice Manificat.

– Alltså, 98 i syrekapacitet? Det är sjukt. Jag tror att Petter bara skojar. Han är rolig och säger mycket konstigt. Han är galen.

Det är också så pappan John Northug uppfattar saken. Ett skämt.

– Det där med syreupptaget är nog ett skämt. Men jag märker att han är på bra humör. Det är ett bra tecken, säger John Northug till Dagbladet.

Petter Northug vill dock inte avslöja när han tänker återvända till tävling. Han är garanterad en startplats i den individuella sprinten och femmilen i VM i Lahtis.

På sistone har Northug tränat lätt hemma i Trondheim. Nu har han avrest till ett höghöjdsläger i Schweiz. Där ska han finslipa formen inför VM.

– Jag hoppas Petter snabbt kommer i bra form. Då kan ha få möjlighet att köra några bra lopp innan vi reser till Finland, säger landslagstränaren Tor Arne Hetland enligt NTB.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03