Northug efter svensksuccén: "Ingen bryr sig"

Linn Svahn är Sveriges nya succénamn i sprint. Bild: Sebastian Kahnert/Lehtikuva

Det blev ny svensk succé i världscupens lagsprint i helgen.Alarmerande för Norge?– För att vara helt ärlig är det ingen som bryr sig, säger Petter Northug.

De svenska skiddamerna fortsätter att dominera sprintdistanserna i världscupen. Linn Svahn blev etta och Maja Dahlqvist trea i den individuella sprinten i tyska Dresden och duon följde sedan upp det med att vinna lagsprinten för andra tävlingen i rad. Det betydde också att Dahlqvist tog sin femte raka världscupseger i lagsprint.

Dessutom spurtade Sveriges andralag, med Evelina Settlin och Linn Sömskar, ner ärkerivalen Norge i kampen om tredjeplatsen.

Men en lagsprint är inte allt, enligt Petter Northug.

– För att vara helt ärlig är det ingen som bryr sig om en lagsprint, dessutom en stadssprint som nu, i världscupen. I VM betyder det allt, men här betyder det ingenting. Varken för utövare eller ledare. Man kan säga att det finns en anledning till att den här helgen ligger direkt efter Tour de Ski, säger han till norska TV2.

Den tidigare längdstjärnan och numera expertkommentatorn lägger sig dock platt inför att Sverige dominerar även de individuella sprinttävlingarna på damsidan – och uppmanar Norge att kopiera sin granne i öst.

– På fristilssprinten är de mycket bättre än vi. De har fostrat många bra utövare på damsidan och skapat en miljö där framgångarna smittar av sig. Just nu måste vi bara se och lära av Sverige.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning