Norskt stafettguld – Finland sexa

Joni Mäki kunde inte dra in Finland i medaljstriden. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Finlands herrar fick nöja sig med en sjätte plats i VM-stafetten.

Johannes Høsflot Klæbo mot Aleksander Bolsjunov och Norge vann. Slutresultatet var ungefär som väntat. Men det saknades inte dramatik i herrarnas stafett.

Snön vräkte ned över Oberstdorf och än svängde det hit, än svängde det dit i en skidstafett som bjöd på ett överskott av dramatik och underhållning. Ta norrmannen Pål Golberg. Han ramlade mentalt ned i diket efter en färd på klistervallade skidor som klibbade fast i blötsnön. Långt, långt efter som startman borde han ha sett mindre smickrade rubriker framför sig.

– Från första stavtaget kände jag att det kommer att bli en kamp. Det var rätt och slätt skit, säger Golberg till SVT.

Men syndabock i skidtokiga Norge slapp han bli – tack vare Emil Iversen.

Stark rysk öppning

Efter sin mäktiga start växlade Aleksej Tjervotkin över till Ivan Jakimusjkin som ledare, 44,7 sekunder före Finlands Ristomatti Hakola, och med ett försprång på 57 sekunder till Golberg och Norge. Sverige växlade som åtta, 54 sekunder efter ryssarna.

Jakimusjkin gjorde en Golberg. Iversen och Iivo Niskanen åt in meter för meter och sekund för sekund och var snart förbi. Niskanen gjorde ett ryck tillsammans med Iversen och duon hade en klar ledning i växlingen.

– Vi fick en liten lucka, 23 sekunder till Ryssland, och till våra värsta motståndare, men det var svårt att få mera avstånd i det här föret, säger Niskanen, som gav ett lovande formbesked för söndagens 50 km.

Bronskamp

Hans Christer Holund ryckte till sig en klar ledning, Perttu Hyvärinen kroknande. Artjom Maltsev orkade inte haka på. I stället tog Burman och fransmannen Clément Parisse upp förföljandet på Holund.

Frankrike växlade som tvåa, Sverige trea, 25 sekunder efter Norge. Hyvärinen lämnade över till Joni Mäki samtidigt med Ryssland, tio sekunder bakom Frankrike och Sverige. Schweiz var fem sekunder bakom. Bolsjunov väntade länge innan han satte in stöten i jakten på Johannes Høsflot Klæbo. Ryssen fick en lucka ned till övriga. Han nådde Klæbo, klev till och med förbi och sedan väntade flera kilometer av lurpassande.

Mäki gjorde upp om brons med Sveriges William Poromaa, fransmannen Jules Lapierre och schweizaren Roman Furger. Poromaa ledde kvartetten i bronskampen, men orkade inte hänga på när Lapierre ryckte i den sista tunga backen och höll undan till bronset.

– Det här föret och den långa uppförsbacken passade inte riktigt mina styrkor. Jag var ganska stel uppe på sista backkrönet säger Joni Mäki.

Klæbo sprang uppför det sista lutet, skakade av sig Bolsjunov och Norge vann igen – det tolfte raka VM-guldet. Och gladast var nog Pål Golberg.

Finland får fortsätta att jaga en medalj. Det är tolv år sedan Finland senast tog en VM-medalj i herrarnas stafett. Frankrike tog däremot sitt tredje raka mästerskapsbrons, OS, VM och VM.

– Medaljerna har undvikit oss under de senaste åren. Vår värsta rival Frankrike lyckas alltid. Föret blev radikalt tyngre. Det ändrade såklart tävlingens natur, säger Finlands chefstränare Teemu Pasanen.

– Men vi var med i medaljstriden ännu under ankarsträckan. l dag orkade Joni inte riktigt under andra varvet i den stora uppförsbacken i mycket slaskiga spår. Fransmannen kom lite undan. Vi visste att deras ankare är bra i den sista stora uppförsbacken, Jag tror att Joni skulle ha fixat det om det blivit en slutspurt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning