Norskt avslöjande: Finländska Patriafordon deltar i kriget i Jemen

Norska Verdens Gang avslöjar att bepansrade transportfordon som har tillverkats i Finland deltar i kriget i Jemen, där en av världens allvarligaste humanitära kris pågår. Bild: Skärmavbild

Bepansrade trupptransportfordon som har tillverkats i Finland deltar i kriget i Jemen, rapporterar Norges största tidning

Verdens Gang delar en länk till en video där en Patria AMV syns på bild. Patria Armored Modular Vehicle är ett bepansrat och multifunktionellt militärfordon, som kan utrustas med bland annat olika vapen, torn och sensorer. I den vagn som syns på bilden är fordonet försett med en tung kulspruta.

Patria sålde för några år sedan 40 stycken AMV 8x8 vagnar till Förenade Arabemiraten, som kämpar på den jemenitiska regimens sida i kriget mot huthirebellerna. Kriget har skördat många civila offer.

Patrias största ägare är finska staten, men 49,9 procent ägs av norska Kongsbergskoncernen.

I en intervju för VG bekräftar Patriadirektören Mika Kari att det fordon som syns på bild verkligen är tillverkat av Patria. Han har också hört rykten om att så är fallet.

På torsdagen sade Kari till Yle att de fordon som Patria sålde till Förenade Arabemiraten år 2016 var obestyckade, det vill säga inte försedda med några vapen. Han känner inte till hur vagnarna har utrustats senare.

Norge avbryter exporten

Enligt de norska myndigheterna har man inte kunnat bevisa att norska vapen har använts i Jemen. Norge meddelade ändå förra veckan att man avbryter all export av vapen och ammunition till Förenade Arabemiraten på grund av läget i Jemen.

Patria har inte ansökt om några nya exporttillstånd till vare sig Förenade Arabemiraten eller Saudiarabien, bortsett från tilläggsdelar.

Den allians som leds av Saudiarabien har enligt människorättsorganisationer bombat både skolor och sjukhus. I Jemen pågår en av världens svåraste humanitära kriser. 10 000 människor har dödats i kriget och tre miljoner är på flykt.

Finland har inte beslutat följa Norges exempel, men Utrikesministeriet ska vara i kontakt med norska UD i frågan. Ambassadrådet Ilkka Rentola säger till Svenska Yle att läget i Jemen har förvärrats sedan 2015.

– Ingen fredsprocess har satts i gång och konflikten har utvidgats. I det ljuset måste vi också betrakta exporten, säger han.

I höstas visade en rapport från Safer Globe att nästan 63 procent av den finländska exporten av krigsmateriel går till Mellanöstern.

I Aktuellt 17 tidigare i veckan sade Laura Lodenius, ordförande för Finlands fredsförbund, att det är en god nyhet att Norge avbryter exporten av vapen och ammunition till Arabemiraten.

– Norges beslut är bra, och jag vet att saken diskuteras också i andra länder. Finland borde följa exemplet, säger Lodenius.

Det är tillåtet att återta eller frysa exportlicenser för krigsmateriel, vilket hon har krävt att man gör.

– Man borde stoppa vapenexporten till alla auktoritära länder och regenter som beväpnar sig mot sin egen befolkning.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03