Norska tonårspartyn kan ge mer än baksmälla

Norsk polis har bråda nätter med att ingripa mot hemmafester som har för många deltagare. Arkivbild. Bild: Gorm Kallestad/NTB Scanpix

Norska tonåringar som ordnar hemmafester för mer än sex personer i coronatider riskerar inte bara baksmälla.De kan också få rejäla böter för att ha kringgått virusrestriktioner.

I helgen upplöste polisen en fest med uppemot 50 unga deltagare i Selbu, en bit utanför Trondheim, enligt nyhetsbyrån NTB. Tidningen Adresseavisen skriver att tonåringen som hade hemmafesten kan vänta sig ett saftigt böteskrav.

Gällande regler säger att högst fem personer får bjudas in i privata hem, i hyrd lokal kan tio deltagare gå an. Brott mot reglerna kan ge upp till 20 000 norska kronor i böter, motsvarande nästan 2 000 euro, vid allvarliga överträdelser.

NTB rapporterar om många anmälningar om fester som stört runt om i landet under helgen. I en del fall misstänks, som i fallet i Selbu, brott mot restriktionerna om fem personer.

I Tromsö försvann 25-30 personer snabbt ut i polarnatten när en polispatrull anlände till en adress som grannar hade ringt och klagat om.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning