DNA rusar på börsen efter köpbesked från norska Telenor

Bild: Lehtikuva/Irene Stachon

DNA:s aktie har gått upp med över 8 procent efter norska Telenors besked om att man köper en majoritet av den finländska teleoperatören.

Telenor Group köper 54 procent av DNA-aktierna. Affären har gjorts upp med DNA:s två största ägare Finda Telecoms och PHP Holding, som äger drygt 28 respektive knappt 26 procent av aktierna.

– Genom affären får Telenor en stark position inom fast och mobilt bredband på en attraktiv och växande marknad. Samtidigt stärker bolaget sin position i Norden, heter det i ett pressmeddelande från Telenor.

Telenor uppger som sitt mål att öka DNA:s marknadsandel framför allt på business-to-business-sidan, det vill säga bland företagsanvändarna. Affären ska ännu godkännas av säljarnas bolagsstämmor den 6 maj, och av myndigheter. Säljarsidans styrelser rekommenderar ägarna att godkänna affären.

Köparen betalar 20,90 euro per aktie, eller totalt 1,5 miljarder euro för hela aktiepotten. DNA:s stängningskurs på Helsingforsbörsen på måndagskvällen var 19,46 euro, vilket betyder att priset innehåller en 7,4 procents premie. Det är ganska lite, säger portföljförvaltare Sauli Hämäläinen på FIM Kapitalförvaltning till Kauppalehti.

– Huvudägarna säljer till ett överraskande lågt pris, säger Hämäläinen.

En norsk analytiker säger tvärtom till Dagens Næringsliv att priset är aningen högt, men konstaterar att finländsk telekom alltid har varit dyrt jämfört med branschen i snitt.

Vid börsens öppning på tisdagen var DNA:s aktie handelsstoppad, men när handeln kom i gång strax före klockan 11 steg aktien med omkring 8 procent. Telenor föll en aning på Oslobörsen.

DNA, som uppstod kring millennieskiftet, har sitt ursprung i en rad lokala telefonbolag runtom i landet. DNA, som har cirka 1 500 anställda, börsnoterades 2016.

Telenor är ett av Norges största börsbolag med cirka 35 000 anställda. Bolaget har sitt ursprung i Norges telegrafverk som grundades 1855.

Telenor räknar med att köpet av DNA-aktierna slutförs under tredje kvartalet i år, det vill säga juli–september. Avsikten är att DNA också framöver ska vara noterat på Helsingforsbörsen.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning