Norska stjärnans sågning av Finland – "Bedrövligt"

Tiril Eckhoff har bland annat ett OS-guld och fyra VM-guld på meritlistan. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Norges skidskyttestjärnor vill inte komma till Finland i november.

I vinter inleds världscupen i skidskytte i svenska Östersund – precis som ofta förut. Tidpunkten: månadsskiftet november-december.

Från och med nästa säsong blir det dock ytterligare ett veckoslut i världscupen. I slutet av november 2020 inleds världscupen med två lopp i Kontiolax innan världscupen kör i gång på riktigt i Östersund. Det samma gäller för 2021.

"Iskallt"

Tanken är att få en spektakulär säsongsstart. Men Kontiolax väcker inte några hurrarop bland utövarna utomlands.

– Kontiolax har världens mest bedrövliga stadion. Det är iskallt och inga åskådare, säger den norska skidskyttestjärnan Tiril Eckhoff till NRK.

Tufft program

Skidskyttestjärnorna är också bekymrade över att världscupens program blir för tufft. Sedan tidigare har världscupen tio deltävlingar.

– Oberoende av var man ordnar tävlingarna tycker jag det är hopplöst att påtvinga en ny världscup utöver dem som redan är med i programmet. Det är redan tillräckligt med resor för utövare, stödpersonal och skidvallare. Jag tror att flera resedygn kan göra sporten mindre attraktiv då belastningen blir för stor, säger förra säsongens gigant Johannes Thingnes Bø.

Fotbollsarena

Den franska storstjärnan Martin Fourcade ställer sig positiv till förändringen i sig. Men Kontiolax är bara fel ställe.

– Om du vill ha en spännande säsongsstart borde du köra det som en show. Precis som loppet vi har på fotbollsarenan i Gelsenkirchen i december, säger han.

Internationella skidskytteförbundet IBU planerade också att ändra poängsystemet i världscupen, så att alla deltävlingar räknas med. För tillfället går det att stå över två deltävlingar utan att förlora poäng. Förslaget är dock enligt NRK i motvind.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning