Norska stjärnan avundas inte Stina Nilsson

Skidskyttestjärnan Tirill Eckhoff ser Stina Nilsson som en tuff framtida konkurrent. Bild: Heiko Junge/AP

Stina Nilsson kan ta all uppmärksamhet medan hon själv fortsätter vara bland världens bästa.Det hoppas norska skidskyttestjärnan Tirill Eckhoff på i vinter.– Det är ganska bra att kunna vara anonym ibland, säger 30-åringen till NRK.

Stina Nilssons sensationella byte från längd till skidskytte spred chockvågor långt bortom Sveriges gränser och inte minst i Norge.

Plötsligt hade Therese Johaug, Maiken Caspersen Falla, Ingvild Flugstad Østberg och de övriga norska skidstjärnorna en blågul konkurrent färre att bry sig om.

I stället har landets mest framstående skidskyttar nu fått börja svara på frågor om vad Nilssons intåg i deras sport kan innebära. Tirill Eckhoff – OS-guldvinnare och flerfaldig världsmästare och världscupsegrare – tror att den svenska 26-åringen kan förvänta sig mycket uppmärksamhet.

– Den får hon njuta av i fred, sedan får jag göra mitt vanliga jobb. Det är ganska bra att vara anonym ibland och inte hela tiden vara en offentlig person, säger norskan.

Stina Nilsson förväntas tävlingsdebutera i slutet av augusti på rullskidskytte-SM i Dala-Järna.

– Det kommer ett tryck när du gör det bra, eller dåligt. Nu är hon ganska färsk så då gör det kanske inte så mycket, men jag avundas henne inte, säger Eckhoff.

Stina Nilsson har redan lovordats som en talangfull skidskytt – och kommer sannolikt vara att räkna med framöver, tror Eckhoff.

– Det är väldigt stor chans att hon blir en av mina tuffaste konkurrenter, säger hon.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning