Norska statsministern: "Ryska ubåtsövningen inget hot"

Klimat och säkerhet låg högst på agendan på de nordiska statsministrarnas möte på onsdagen. På bilden Bárður Nielsen från Färöarna (t.v.), Mette Frederiksen, Stefan Löfven och Erna Solberg. Bild: Heidi Hakala/SPT

Ryssland genomför nu en stor ubåtsövning utanför Nordnorge, den största sedan kalla kriget. Vi ser det inte som ett hot, men som en påminnelse om vikten av att vara medlem i Nato, säger Norges statsminister Erna Solberg.

Flera av ubåtarna ska vara utrustade med kryssningsmissiler med en räckvidd som gör det möjligt att slå till mot mål på det amerikanska fastlandet, uppger tidningen Verdens gang. Men Erna Solberg ser inte den ryska ubåtsövningen i Barents hav som ett hot.

– De vill visa sin kapacitet, det är en del av deras försvarspolitik att visa att de är större och starkare. Men vi upplever inte ett hot. Vi upplever att de övar på hur de ska agera i en konfliktsituation, säger hon i samband med de nordiska regeringschefernas pressinfo vid Nordiska rådets session i Stockholm.

Enligt Solberg syftar övningarna på att stänga av tillgången till Östersjön och att säkra Rysslands tillgång till Atlanten från Murmansk.

– Och då är Norges utmaning att vi ligger i vägen för det. I och med vår geografiska placering måste vi både ha ett starkt nationellt försvar och vara med i Nato.

Höjer tempot i klimatarbetet

"Den gröna transformationen" – de nordiska statsministrarna använde stora ord i beskrivningen av det nordiska klimatsamarbetet. Målet är att Norden ska bli den mest hållbara regionen i världen.

– Nu höjer vi tempot och nivån. Vi behöver ny teknologi, nya sätt att jobba på, nya företagsmodeller i näringslivet och ett skifte i våra konsumtionsmönster inom till exempel transportsektorn, säger Solberg.

På Åland, som ligger mitt i Östersjön, finns en stor oro för klimatet.

– Vi ser hur klimatförändringarna påverkar havet och är mycket oroade över att havet blir sötare och varmare, och hur det påverkar våra ekosystem, säger Ålands vice lantråd Camilla Gunell.

"Känner inte igen mig i kritiken"

Nordiska rådets prisgala på tisdagen blev en kalldusch för de nordiska statsministrarna. Den danska litteraturprisvinnaren Jonas Eika anklagade i sitt tacktal den danska statsministern Mette Frederiksen för att föra en rasistisk politik. Han riktade också kritik mot de andra statsministrarna: "Från alla era länder har människor blivit deporterade till platser där de inte är säkra".

Frederiksen säger att hon inte alls känner igen beskrivningen av Danmark.

– Jag är helt oenig i beskrivningen av både av Danmark och av de andra nordiska länderna. Jag kommer inte att gå i polemik med en prisvinnare, vi njöt av en festlig och fin kväll i går. Jag är oenig, men vi har yttrandefrihet och man får säga vad man vill.

Grönland fick stor uppmärksamhet i augusti när USA:s president Donald Trump gick ut med att han ville köpa det danska territoriet. Han är inte den enda som är intresserad av Grönlands eftertraktade råvaror, såsom oexploaterade reserver av olja och naturgas. Också bland annat Kina har visat stort intresse för området.

– Vi fick erbjudandet från den amerikanska presidenten om att de gärna vill köpa oss. Vi vill gärna köpa dem, säger Kim Kielsen, ledare för den grönländska regeringen, ironiskt.

En majoritet av grönländarna är för att bryta sig loss från Danmark och en del ser en öppning i Trumps initiativ. I stället för att vara beroende av ekonomiskt stöd från Danmark kunde man få det från USA. Kielsen tar inte ställning till detta men betonar vikten av det säkerhetspolitiska samarbetet med Danmark.

– Intresset för Grönland är väldigt stort just nu, säger Kielsen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning