Norska staten inför rätta för oljeborrning

Bild: Mostphotos

Innebär det ett brott mot den norska grundlagen och Parisavtalet att tillåta oljeborrning i känsliga naturområden i Barents hav? Den frågan står i centrum i tingsrätten i Oslo tingsrätt på tisdagen, sedan två miljöorganisationer stämt den norska staten.

– Vi tycker inte att staten gör tillräckligt på klimatområdet. Genom att tilldela nya oljefält i sårbara områden i Barents hav blir klimatproblemen ännu svårare att lösa. Vi anser därför att tilldelningen är ett brott mot grundlagens krav om att staten ska säkerställa en god miljö för framtida generationer, säger Truls Gulowsen från Greenpeace, som tillsammans med organisationen Natur och ungdom står bakom stämningen, till nyhetsbyrån NTB.

Striden gäller ett beslut som regeringen fattade i juni 2016, där man gav grönt ljus för att börja leta olja och gas i tio nya områden i Barents hav i Arktis.

Den norska regeringens företrädare avvisar anklagelserna och säger att domstolen är fel forum för att avgöra den här typen av frågor.

– Det är en form av försök till amerikanisering av förhållandet mellan (juridisk) rätt och politik, som är nytt i Norge. Detta är ju den första rättegången vi har haft av den här typen, säger regeringsrepresentant Fredrik Sejersted till SR Ekot.

Rättegången i Oslo pågår till den 22 november, men väntas oavsett utgången överklagas till högre instans.

– Om vi vinner så kommer det innebära ett stort ingrepp i den norska oljepolitiken, men det är nödvändigt om vi ska klara att lösa klimatkrisen, säger Truls Gulowsen till NTB.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03