Norska skidstjärnan lägger av – vill vara läkare i stället för idrottare

Astrid Uhrenholdt Jacobsens sista individuella världscupseger kom i januari i Val di Fiemmes masstart, under den gångna säsongens Tour de Ski. Bild: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det började med ett VM-guld 2007 och slutade med ett VM-silver 2019. Efter en lång och framgångsrik karriär lägger Astrid Uhrenholdt Jacobsen längdskidorna på hyllan, bekräftar norskan för NRK.

33-åringen har ett år kvar på sina läkarstudier och säger att den pågående coronapandemin, där hon jobbat extra på sjukhus, fått henne att förstå att hennes yrkesframtid finns på sjukhus och inte i längdspåren.

– Jag har numera fler drömmar för ett liv som anställd inom hälsovården än för ett liv som längdåkare, så därför sätter jag nu punkt för den senare delen, säger Astrid Uhrenholdt Jacobsen till NRK.

Hon var fortfarande junior när hon slog igenom med VM-guldet i sprint 2007. Det blev hennes enda individuella guld i ett seniormästerskap, men hon har tagit ytterligare tre VM-guld och ett OS-guld i stafett. Hennes sista individuella världscupseger kom i januari i år, under Tour de Ski.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning