Norska skidfusket avslöjat – "En besvikelse"

Österrikaren Max Hauke var en av dem som åkte fast för bloddopning i VM i Seefeld. Juniorfusket i Norge har till och med jämförts med Österrike. Bild: Lehtikuva/Georg Hochmuth

Skidjuniorernas fusk har väckt känslor i Norge.

Norge har valt att förbjuda fluorvalla i juniorklasserna upp till sexton år från och med den här säsongen – men det verkar inte vara alla som följer reglerna. I skidloppet Hovedlandsrennet hade mer än hälften av skidjuniorerna spår av fluorvalla under sina skidor.

– Det är både en överraskning och en besvikelse att vi hittar så pass många skidpar med tecken på användning av fluorprodukter då vi har infört ett förbud som start på ett värderingsarbete, säger längdåkningskommitténs chef Torbjørn Skogstad vid Norges Skidförbund.

Under Hovedlandsrennet togs 48 stickprov och hälften av dem hade spår av fluor. I Ungdomsbirken togs 20 prover av vilka 10 procent gav utslag.

Inga straff

Besvikelsen är ännu större eftersom deltagarna blev förvarnade om stickproverna. De som misstänks ha använt sig av fluor drabbas ändå inte av några sanktioner.

– Vi får inte svar på testerna förrän en vecka senare. Vi kan inte diska dem efteråt. Det handlar om deras ålder. Det handlar om värderingar. Det här är inte att val av värderingar som vi hade hoppats på, säger Skogstad till VG.

Artikeln i VG har fått många kommentarer. En läsare undrar om "Norge blivit en nation av fuskare".

Jämför med dopning

Adresseavisens krönikör Birger Løfaldli jämför skidjuniorernas fusk med dopningsskandalen i skid-VM i Seefeld. Han är oroad över att fusket ger en dålig bild av norsk skidåkning

– Norge fuskar. Österrike fuskar. Vad är egentligen skillnaden? skriver Løfaldli.

– Visserligen är dopingfusket av en helt annan allvarlighetsgrad. Det är olagligt och det kan straffas med fängelse i Österrike, men argumentet för att fenomenen kan jämföras är den grundläggande tankegången bakom: att man är villig att ta till alla möjliga medel för att förbättra prestationen.

Dålig bild

I samband med VM i Seefeld blev fem skidåkare gripna för bloddopning i en stor polisrazzia. Dopningshärvan har lett till flera åtal. Juniorfusket är förstås inte alls i samma division och det finns för närvarande inga sanktioner för att använda fluorvalla, men:

– Den chockerande nyheten från barn- och ungdomsidrotten i Norge når troligtvis också skidmiljöerna i utlandet. Vilka intryck skapas då? Om det i Norge fuskas från barn i 15-årsåldern, vad gör de vuxna? skriver Løfaldli enligt Expressen.

Föräldrarnas ansvar

Løfaldi beskyller föräldrarna för oärligheten. Han anser att de borde ha satt stopp för fusket.

– Hur tänker egentligen föräldrar och ledare som lägger fluor under skidorna på barnen som åker Hovedlandsrennet, när de vet att detta inte är tillåtet? Finns det inte en moralisk kompass som får dem att tänka att detta är fel? Måste det till sanktioner för att avskräcka dem från att fuska? skriver Løfaldli.

Fluorvalla har blivit ett diskussionsämne i skidsporten. Fluorvalla är skadligt för hälsan och miljön, men det är i utbredd användning i längdåkningen och nästan alla de bästa glidvallorna innehåller fluor. De är också dyra i jämförelse med andra skidvallor.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning