Norska oron – "Gjort ett dåligt jobb"

Helena Marie Fossesholm är en av Norges största skidtalanger. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Norrmännen är oroliga över att det finns så ont om duktiga skidjuniorer.

Norge dominerade skidsäsongen i stor stil, Ingvild Flugstad Østberg vann den totala världscupen, medan Therese Johaug vann distanscupen – och i VM tog norskorna hem alla fyra individuella sträckor.

Men det finns orsak till oro även i skidsportens stormakt. Damlandslagets elit är omkring trettio och inga yngre begåvningar har slagit igenom i landslaget. Sverige vann båda stafetterna i VM i Seefeld, Stina Nilsson vann sprintcupen och superjunioren Frida Karlsson ser ut att kunna bli en ny Johaug.

– Vi har också några bra juniorer, men vi har jobb att göra, för tillfället är Sverige bättre bland de näst bästa än oss, säger Norges landslagschef Vidar Løfshus till NRK.

– Vi har gjort ett dåligt jobb med de näst bästa tjejerna.

I synnerhet i sprint har Sverige fått fram nya begåvningar på löpande band. Ebba Andersson är en av de största talangerna på distans tillsammans med Karlsson. Norge har i praktiken tappat en generation efter Johaug, Østberg och Heidi Weng.

– Man måste se till hela utvecklingskedjan för att finna felet, men de tjejerna som kommit fram de senaste åren, har inte haft den fysiska kapaciteten för att hävda sig internationellt. Då har vi gjort ett eller annat fel, säger Løfshus.

En orsak kan vara att Johaugs generation varit så dominerande att det inte funnits utrymme för yngre skidåkare att slå igenom. Det kan också ha varit nedslående för juniorerna att se hur långt före landslagseliten ligger. Norge har dock några begåvningar på gång, som sprinttalangen Kristine Stavås Skistad och Helena Marie Fossesholm.

– Man ser ju att svenskarna har flera unga tjejer som kommer fram än vi har, säger Ingvild Flugstad Østberg.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning