Norska oljefonden: Halverad avkastning när oljepriset rasar

Bland annat Stavanger drabbas när oljepriset rasar och företagen skär ner. På bilden oljemuseet som finns i centrum av staden. Bild: Gustav Mårtensson

Det låga oljepriset slår hårt ut med den norska oljefonden. Avkastningen mer än halverades i fjol.

Stockholm

Oljefondens avkastning var i fjol 2,7 procent jämfört med 7,6 procent året innan, visar den årsrapport som publicerades i Oslo på onsdagen.

– 2015 har varit ett oroligt år med negativa räntor, valutaoro, fallande oljepris och försvagade förväntningar på tillväxten på framväxande marknader, säger Oljefondschefen Yngve Slyngstad enligt ett pressmeddelande.

Han anser ändå att resultatet har varit "tillfredsställande" och pekar enligt Aftenposten på att fonden presterat bättre än marknaden i snitt.

Oljefonden heter egentligen "Statens pensjonsfond utland" och inrättades för tjugosex år sedan för att förvalta förmögenheten från den norska oljeindustrin.

Avkastningen var i fjol 334 miljarder norska kronor eller 35,5 miljarder euro. Vid utgången av 2015 fanns det sammanlagt 7 475 miljarder kronor, 794 miljarder euro, i Oljefonden.

Styrelseordföranden för fonden Øystein Olsen säger enligt Aftenposten att fondens avkastning blir allt viktigare när intäkterna från norsk sockel minskar.

– Det är i turbulenta tider som vi inte får tänka kortsiktigt. Investeringarna måste göras stegvis och kunskapsbaserat med hög långsiktig avkastning till acceptabel risk.

Oljepriset har sjunkit kraftigt och är på lägsta nivåer på tio år. Den så kallade Brentoljan kostade på tisdagskvällen 30,5 dollar per fat.

Det påverkar Norge i hög grad eftersom ungefär en femtedel av landets bruttonationalprodukt är knutet till oljeverksamheten.

Effekterna speciellt på Stavanger, som ibland kallas Norges oljehuvudstad, är omfattande och arbetslösheten har stigit till nivåer som man inte har varit van vid.

HBL besökte Stavanger i december, läs reportaget här.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning