Norska ledarsidor samlas i kritik: Sylvi Listhaug ljuger

Sylvi Listhaug, Fremskrittspartiet, kritiseras hårt av norska ledarsidor. Arkivbild.Bild: TT-NTB/Håkon Mosvold Larsen

Sylvi Listhaug, stortingsledamot och Norges tidigare justitie- och migrationsminister, pekas ut som en lögnare av fem norska tidningar.

Ledarsidorna i Aftenposten, Verdens Gang, Dagsavisen, Nationen och Stavanger Aftenblad anklagar Sylvi Listhaug för att sprida propaganda och smutsa ned debatten.

Bakgrunden är ett Facebook-inlägg där Listhaug skrev om sextio äldre som tvingades flytta från ett äldreboende, till ett mer modernt med privata rum och bad.

"Boende och anhöriga grät. Nu använder de hemmet till övernattning för romer. Har de ingen skam!?", skrev Listhaug, som företräder Fremskrittspartiet.

Ledarsidorna poängterar för det första att hemmet inte är kommunalt, vilket Listhaug påstod. För det andra att det var Listhaug själv, när hon hade ansvar för äldrefrågor i Oslos kommunfullmäktige, som beslutade att alla äldreboenden måste ha bad. Det är den regeln som gör att de sextio äldre måste flytta.

Listhaug avgick som minister i mars, inför en misstroendeförklaring som planerades efter ett annat kritiserat Facebook-inlägg.

HBL har tidigare skrivit om den omstridda norska politikern:

Stram invandringspolitik – hård retorik

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00