Norska journalister hemma igen – greps i Qatar

Journalisterna Halvor Ekeland och Lokman Ghorbani vid ankomsten till Gardemoen. Bild: Håkon Mosvold Larsen/AP

Två journalister från det norska public service-bolaget NRK greps och frihetsberövades i över ett dygn i Qatar, de var där på en reportageresa inför fotbolls-VM.Båda är tillbaka i Norge.– Det är svårt att tolka detta som något annat än ett angrepp på den fria journalistiken, säger NRK:s sändningschef Thor Gjermund Eriksen.

Journalisterna Halvor Ekeland och Lokman Ghorbani var i Qatar för att göra reportage inför fotbolls-VM nästa år. På söndagskvällen, strax före planerad hemresa, greps de på hotellet i Qatar. De släpptes efter nära 30 timmar.

Qatariska myndigheter skriver i pressmeddelande att anledningen till gripandet var att journalisterna filmade på ett privat området utan tillåtelse.

Enligt VG fråntogs de sina mobiltelefoner, datorer och kameror och fick resa hem utan dem. På onsdagsförmiddagen var de tillbaka i Norge.

– Vi mår bra. Det har varit några jobbiga dygn. Det känns bra att vara hemma i Norge igen, sade Ekeland till journalister på Gardermoens flygplats utanför Oslo.

Den norska statsministern har reagerat på gripandet.

"Gripandet av NRK:s journalister är oacceptabel", skriver Jonas Gahr Støre på Twitter.

Ambassadör kallas för förklaring

Qatars ambassadör i Norge har kallats till det norska utrikesdepartementet för att förklara gripandet av NRK-journalisterna, uppger utrikesdepartementets kommunikationschef Trude Måseide til NTB.

Händelserna har lett till starka reaktioner hos NRK.

– Vi ser väldigt allvarligt på att två av våra medarbetare har gripits och förhörts i samband med sitt journalistiska arbete. Pressfriheten är fundamental för NRK och för alla oberoende medier. Vi har inte fått någon förklaring från myndigheterna i Qatar, men det är svårt att tolka detta som något annat än ett angrepp på den fria journalistiken, säger NRK:s sändningschef Thor Gjermund Eriksen.

Bokad intervju

Journalisterna kom till Qatar den 14 november och hade bokat en intervju med en regimkritiker dagen därpå, rapporterar NRK. Men bara timmar före mötet greps regimkritikern, vilket också har bekräftats av människorättsorganisationen Amnesty International.

"Norska ambassaden i Abu Dhabi har varit i kontakt med qatariska myndigheter om fallet, och vi har fått bekräftat att de två har släppts igen. Såvitt vi förstår har det inte heller väckts något åtal. Vi kan bekräfta att de två medborgarna arbetar för NRK och att de greps när de utförde sina uppgifter som journalister", skriver utrikesminister Anniken Huitfeldt (AP), i en kommentar till NRK.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning