Norska handbollförbundet arrangerar inte evenemang i arena med koppling till homofob kyrka

Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Det norska handbollförbundet visar att man omsätter sina värderingar i praktiken då man avslutar samarbetet med en nybyggd arena med kopplingar till en kyrka med homofobisk värdegrund.

Det norska handbollförbundet meddelade på söndagen att man inte kommer att arrangera evenemang i den nybyggda Oslofjord Arena.

Arenan, som invigdes i september i fjol, har fyra fullstora handbollsplaner och en publikkapacitet på 2 000 åskådare.

Orsaken till att det norska förbundet väljer att inte arrangera evenemang i Oslofjord Arena är att arenan är en del av Oslofjord Convention Center (OCC), som ägs av Brunstadstiftelsen, som skapades av Brunstad Christian Church (BCC).

"Brunstad Christian Churchs (Smiths Venner) syn på homosexualitet är inte i linje med norska handbollförbundets värderingar" skriver det norska förbundet i ett pressmeddelande.

BCC skriver på sin egen sajt att församlingen betraktar alla människor som jämställda, men att varken samboskap eller homosexuellt samliv är förenliga med en biblisk samlivsetik.

Förbundet har under de senaste veckorna kontaktats av flera klubbar som uttryckt sin oro över att evenemang arrangeras i en arena som har starka kopplingar till en organisation som anser att homosexualitet är att synda.

I helgen diskuterade förbundet ärendet med OCC och kom fram till beslutat att i framtiden inte arrangera evenemang i arenan.

– Det är viktigt för oss att alla medlemmar känner sig säkra på att våra värderingar uppfylls i våra aktiviteter och evenemang. Som följd av det rådande ägarläget i Oslofjord Arena har styrelsen beslutat att norska handbollförbundet inte kommer att genomföra evenemang där, säger förbundets president Kåre Geir Lio i pressmeddelandet.

I förbundets plan för åren 2019–22 skriver förbundet att "norsk handboll kommer att präglas av öppenhet och inkludering" och att "handbollen kommer att bekämpa mobbning och kommer att ha nolltolerans för diskriminering och trakasserier oavsett kön, etnicitet, syn, sexuell läggning eller funktionalitet".

– Förbundsstyrelsen förstår att den uppfattning arenans ägare har om bland annat homosexualitet skapar problem för flera av våra spelare och medlemmar. Vi är glada att se att engagemanget för likabehandling och jämställdhet är så stort som det är i vår organisation, säger Lio.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning