Norska friidrottsstjärnan ska slå världsrekord i juni

Karsten Warholm ska försöka sätta världsrekord i Oslo. Bild: David J. Phillip/AP/TT

Det blir en annorlunda friidrottsgala i Oslo i juni.

Galan på Bislett i Oslo den 11 juni blir av, men döps om till "The Impossible Games" och genomförs utan publik och med stavhoppare på distans.

– Nu skrivs det världshistoria, säger idrottskommunalrådet Rina Mariann Hansen till VG.

Bislett Games går inte att genomföra som en ordinarie Diamond League-gala på grund av reserestriktionerna runt om i världen, utan blir i stället en slags uppvisningstävling där en rad världsstjärnor kommer att tävla i en gala som blir en timme lång.

Bland annat kommer Armand Duplantis att möta sin rival Renaud Lavillenie i en stavhoppsduell. Men medan den svenske världsrekordhållaren tävlar på plats, ska fransmannen hoppa hemma i sin trädgård i Pérignat-lès-Sarliève.

Udda världsrekordförsök

Diskuskastarna Daniel Ståhl och Simon Pettersson ställs mot norrmannen Ola Stunes Isene och 400 meter häck-löparen Karsten Warholm ska försöka sätta världsrekord på en ovanlig distans.

– Karsten Warholm ska ge sig på världsrekordet på 300 meter häck i ett sololopp, säger tävlingschefen Steinar Hoen enligt VG.

Världsrekordet utomhus är Chris Rawlinsons 34,48. Warholm satte dock rekordtiden 34,26 inomhus i Tammerfors för ett par år sedan.

– Jag älskar att springa och jag älskar att tävla. Jag tycker det här är en mycket bra idé och det ger mig en enorm glädje, säger Warholm till VG.

Ytterligare grenar och deltagare kommer att presenteras senare. Galan avgörs utan publik, för att anpassa sig till reglerna för publika sammankomster i Norge.

– Det man får uppleva när man inte är på plats på stadion kan ändå ge lika starka minnen, säger idrottskommunalrådet Hansen till VG.

Norges idrottsförbund går in och betalar för galan tillsammans med Internationella friidrottsförbundet.

Första tävlingen

Galan kommer att tv-sändas i Norge och arrangörerna räknar med stort intresse från hela världen.

– Nu skrivs det världshistoria. Detta kan inspirera andra. Oslo och Bislett är först med att kunna genomföra ett sånt här evenemang, säger Hansen.

Stockholms Diamond League-gala skulle ha avgjorts den 24 maj, men har skjutits upp på grund av coronakrisen. Tävlingen i Oslo blir den allra första friidrottstävlingen på världsnivå sedan allt tävlande avstannade i mitten av mars.

Samtidigt står det klart att Diamond League-galan i amerikanska Eugene den 7 juni och galan i Paris veckan därpå skjuts upp tills vidare.

Nästa tävling i Diamond League-kalendern är i London den 4 juli.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning